Bulgaria va dezvolta, împreună cu IBM, un centru de cercetare în nanotehnologie

Guvernul Bulgariei şi grupul american IBM au semnat, vineri, un acord pentru construirea primului centru de cercetare în domeniul nanotehnologiei din Europa Centrală şi de Est, care va avea un capital de peste 35 milioane de dolari.

115 afișări
Imaginea articolului Bulgaria va dezvolta, împreună cu IBM, un centru de cercetare în nanotehnologie

Bulgaria va dezvolta primul centru de cercetare în nanotehnologie din regiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bulgaria a anunţat la începutul acestui an că va deschide un astfel de centru şi a ales ulterior IBM drept partener, iniţiativa făcând parte din programul de consolidare a economiei bulgare în plan competitiv.

Tehnologiile la scară nano (elemente de 100.000 de ori mai subţiri decât un fir de păr uman) sunt utilizate în prezent la procesul de fabricare a multor bunuri de consum, de la componente pentru automobile, la lenjerie sau cosmetice.

Cercetarea în domeniul nanotehnologie acoperă de asemenea o gamă vastă de domenii, de la producerea de diamante, la industria alimentară sau sănătate.

"IBM va juca un rol cheie, asistând Bulgaria în procesul de dezvoltare a acestui centru. Vom furniza know-how atât în ceea ce priveşte echipamentele, cât şi experienţă generală cu privire la astfel de proiecte, pentru a asigura succesul iniţiativei", a declarat directorul IBM pentru Europa Centrală şi de Est, Marcelo Lema.

IBM este lider global în cercetare în nanotehnologie şi deţine peste 10.000 de brevete în acest domeniu.

Criza economică globală a pus capăt perioadei de dezvoltare economică accelerată a Bulgariei, dominată de investiţii în imobiliare, construcţii şi servicii financiare.

Guvernul de la Sofia încearcă să transforme Bulgaria într-o destinaţie atractivă pentru investiţii în dezvoltarea de înalte tehnologii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici