Bundesbank: Ideea revenirii la marcă este absurdă, nu avem tiparniţă de bani în subsol

Ideea revenirii Germaniei la marcă, propusă de unii germani din cauza crizei din zona euro, este "absurdă", a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, glumind că banca centrală nu are tiparniţă de bani la subsol pentru o astfel de variantă.

132 afișări
Imaginea articolului Bundesbank: Ideea revenirii la marcă este absurdă, nu avem tiparniţă de bani în subsol

Bundesbank: Ideea revenirii la marcă este absurdă, nu avem tiparniţă de bani în subsol (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Lucrăm să ne asigurăm că acest scenariu nu devine realitate. Colaborăm cu Banca Centrală Europenă la scenariul unui euro solid", a spus Weidmann.

Şeful Bundesbank va participa miercuri la o ceremonie organizată la Ministerul de Finanţe de la Berlin pentru celebrarea a zece ani de la introducerea euro în ianuarie 2002.

"Nu există un plan B, nu există o tiparniţă în subsolul Bundesbank", a glumit Weidmann, pentru care "singurele mărci germane existente sunt cele expuse la Muzeul Monedelor şi cele pe care lumea continuă să le aducă la banca centrală pentru a le schimba în euro".

Weidmann a respins, din nou, apelurile economiştilor ca Banca Centrală Europeană (BCE) să intervină prin achiziţii masive de obligaţiuni pentru a susţine costurile de împrumut ale statelor cu probleme din zona euro.

"Trebuie să abordăm cauzele problemei, în loc să căutăm soluţia nucleară", a declarat Weidmann, glumind pe seama termenului "bazooka", folosit recent de unii politicieni şi economişti pentru a descrie o eventuală intervenţie puternică a BCE.

Şeful Bundesbank consideră că statele cu probleme din zona euro trebuie susţinute prin intermediul Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară şi prin Mecanismul European de Stabilitate, care va intra în vigoare anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici