Bursa de la New York a căzut miercuri cu peste 4%, trasă în jos de acţiunile bancare

Bursa de la New York a închis miercuri în scădere cu peste 4%, din cauza temerilor că criza datoriilor de stat din zona euro s-ar putea extinde la băncile franceze şi revărsa către sectorul financiar american.

396 afișări
Imaginea articolului Bursa de la New York a căzut miercuri cu peste 4%, trasă în jos de acţiunile bancare

Bursa de la New York a căzut miercuri cu peste 4%, trasă în jos de acţiunile bancare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şedinţa a fost caracterizată din nou de o volatilitaet foarte ridicată, pe un rulaj aproape dublu faţă de normal. Indicele Dow Jones Industrial Average a fluctuat într-o bandă de peste 400 de puncte pentru cea de-a cincea şedinţă consecutiv.

Temerile privind situaţia băncilor franceze au declanşat vânzări masive ale acţiunior băncilor europene şi americane. Zvonurile privind presupuse probleme financiare la Societe Generale, dezminţite de bancă, au determinat deprecierea acţiunilor instituţiei franceze de credit cu 14,7%.

Indicele bursier al băncilor europene a pierdut 6,7%, iar indicele KBW al băncilor listate la New York a coborât cu 4,9%, din cauza temerilor că o eventuală criză în franţa ar afecta sectorul financiar american. Acţiunile Bank of America şi Goldman Sachs s-au prăbuşit cu peste 10%.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 4,62%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a coborât cu 4,42%. Piaţa Nasdaq a pierdut 4,09%.

Bursele au înregistrat, marţi în SUA şi miercuri dimineaţă în Asia şi Europa, o revenire după scăderile abrupte provocate luni şi marţi de retrogradarea în premieră a ratingului Statelor Unite de la AAA. Creşterea de o zi s-a datorat angajamentului Rezervei Federale de a menţine dobânzile aproape de zero pentru cel puţin încă doi ani.

Însă chiar şi după revenirea de marţi, indicele S&P 500 era în scădere cu aproape 18% de la maximul anului 2011, atins pe 29 aprilie.

Pierderile din ultimele săptămâni pot fi atribuite datelor economice slabe din SUA, pierderii ratingului triplu-A de către Statele Unite şi incapacităţii politicienilor de a calma temerile că urmează o nouă rundă de recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici