Bursele au atins minimul ultimilor 2 ani pe fondul luptei bancilor centrale cu inflaţia

576 afișări
Imaginea articolului Bursele au atins minimul ultimilor 2 ani pe fondul luptei bancilor centrale cu inflaţia

Bursele au atins vineri minimul ultimilor doi ani, iar obligaţiunile s-au confruntat cu a opta pierdere săptămânală, investitorii reacţionând la perspectiva unei creşteri mult mai agresive a ratelor dobânzilor din SUA, scrie Reuters.

Pieţele valutare au rămas volatile după intervenţia Japoniei pentru susţinerea yenului.

Ratele dobânzilor au crescut puternic în această săptămână în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveţia şi Norvegia - printre altele -, dar semnalul Rezervei Federale, care a arătat că se aşteaptă ca ratele ridicate din SUA să dureze până în 2023, a fost cel care a declanşat vânzarea.

Indicele mondial al acţiunilor MSCI a scăzut vineri la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, după ce a pierdut aproximativ 12% în aproximativ o lună de când preşedintele Fed, Jerome Powell, a precizat că reducerea inflaţiei ar dăuna economiei.

Euro a scăzut pentru a patra zi consecutivă după ce datele au arătat că încetinirea economiei germane s-a agravat în septembrie, în timp ce consumatorii şi întreprinderile se confruntă cu o criză energetică fără precedent şi cu o inflaţie în creştere.

Acţiunile europene au fost o mare de roşu pentru a doua zi la rând, sub presiunea pierderilor înregistrate în toate domeniile, de la acţiuni bancare la acţiuni din domeniul resurselor naturale şi al tehnologiei.

Indicele pan-regional STOXX 600 a scăzut cu aproximativ 0,5% la începutul tranzacţiilor, în timp ce DAX de la Frankfurt a pierdut 0,6%, fiind unul dintre indicii cu cele mai slabe performanţe din Europa. Indicele FTSE de la Londra a pierdut 0,1%, pe fondul prăbuşirii lirei sterline la un nou minim al ultimilor 37 de ani.

"Cam orice altceva în afară de datele privind inflaţia şi deciziile de politică ale băncilor centrale este doar zgomot în acest moment, piaţa fiind ferm şi aproape exclusiv concentrată pe cât de mult vor creşte ratele pe pieţele dezvoltate şi cât timp vor rămâne la aceste vârfuri", a declarat Michael Brown, strategul şef al CaxtonFX.

"Mesajul Fed de miercuri a fost clar, că ratele vor fi mai mari decât estimările pieţei, iar politica va rămâne restrictivă pentru o perioadă prelungită de timp, probabil până în 2023. În acest mediu, este aproape imposibil să păstrezi acţiuni sau să vrei să cumperi titluri de Trezorerie, prin urmare, vânzarea ambelor nu este o surpriză şi ar trebui să continue."

În condiţiile în care ratele americane vor creşte mai rapid şi vor rămâne ridicate pentru mai mult timp, dolarul a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii , în timp ce randamentele la titlurile de referinţă ale Trezoreriei SUA pe 10 ani au crescut vertiginos, deoarece investitorii au renunţat la activele sensibile la inflaţie, precum obligaţiunile.

Euro şi yenul au scăzut joi la minimele ultimilor 20 de ani, până când autorităţile japoneze au intervenit pe piaţă pentru prima dată din 1998 pentru a cumpăra yeni şi a opri deprecierea. Ultima dată, yenul a fost stabil la 142,29 pentru un dolar şi se îndrepta spre cea mai bună săptămână din mai bine de o lună, dar puţini sunt cei care cred că această evoluţie va dura.

Aurul a fost sub presiune, în special în cursul acestui trimestru, pe măsură ce randamentele au crescut. Ultima dată a scăzut cu 0,1%, în jurul valorii de 1.667 dolari pe uncie, la cel mai slab nivel din ultimii doi ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici