Bursele din Asia au scăzut puternic luni, din cauza temerilor privind economia şi criza din Europa

Bursa de la Tokyo a scăzut puternic luni, cu circa 2%, iar indicele MSCI al pieţelor asiatice a pierdut 3%, în timp ce moneda euro a atins minimul ultimelor trei săptămâni faţă de dolar, pe fondul temerilor privind intrarea SUA în recesiune şi criza datoriilor de stat din Europa.

412 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia au scăzut puternic luni, din cauza temerilor privind economia şi criza din Europa

Bursele din Asia au scăzut puternic luni, din cauza temerilor privind economia şi criza din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Departamentul Muncii din SUA a prezentat vineri un raport care a indicat stagnarea, în august, a numărului locurilor de muncă din economia americană, excluzând sectorul agricol. Este prima dată în acest an când indicatorul nu înregistrează creştere.

Totodată, Europa intră într-o săptămână încărcată de probleme de ordin politic şi legal, care ar putea împiedica încercările de a rezolva criza datoriilor de stat, determinând guvernele să ia în calcul soluţii mai radicale.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 1,9%, iar indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice a pierdut 3%, fiind cu 18% sub maximul acestui an, atins în aprilie.

Industria energetică şi sectorul materiilor prime, sensibile la aşteptările privind cererea industrială, dar şi sectorul tehnologiei, afectat de cererea pentru electronice asiatice, au înregistrat luni cele mai mari pierderi în Asia, între 3,5% şi 4,5%.

Indicele futures Euro STOXX 50 este în coborâre cu 1,9%, ca şi indicii futures ai burselor de la Frankfurt şi Paris, în timp ce, la Londra, indicii futures sunt în coborâre cu 1,3%.

Creşterea cererii pentru active sigure a propulsat obligaţiunile guvernamentale japoneze pe piaţa secundară, în timp ce yenul s-a apreciat uşor. Preţul aurului este în scădere, însă a pierdut foarte puţin după creşterea puternică de vineri.

Acţiunile de pe Wall Street au închis vineri în scădere cu peste 2%, din cauza datelor dezamăgitoare privind angajîrile din SUA. Aurul, titlurile de trezorerie SUA şi francul elveţian s-au apreciat vineri, investitorii migrând către active sigure.

Indicii futures pe bursa de la New York au coborât luni în Asia cu 0,7%, însă piaţa americană rămâne închisă luni, cu ocazia unei sărbători legale.

Investitorii aşteaptă în această săptămână discursul care va fi susţinut joi de preşedintele SUA, Barack Obama, în Congres, în cadrul căruia ar putea fi anunţate planuri de sprijinire a creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici