Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut puternic, după demisia lui Juergen Stark de la BCE

Bursele din Asia au scăzut puternic luni, iar moneda euro s-a depreciat la minimul ultimilor zece ani faţă de yen, după demisia economistului german Juergen Stark din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), care a accentuat temerile legate de criza datoriilor de stat din Europa.

443 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut puternic, după demisia lui Juergen Stark de la BCE

Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut puternic, după demisia lui Juergen Stark de la BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 2,3%, la cel mai redus nivel din aprilie 2009, iar indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 3%.

Indicii futures de pe bursele europene scad în medie cu 2,7%. Dintre marile burse europene, indicele FTSE 100 al pieţei londoneze urmează să deschidă în coborâre cu 1,4%, în timp ce principalii indici ai burselor de la Frankfurt şi Paris ar trebui să coboare cu peste 2% în debutul şedinţei de luni.

Preţurile petrolului şi cuprului sunt în scădere, iar dolarul se apreciază puternic, combinaţia dintre temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro şi pesimismul legat de frânarea creşterii economcie globale continuând să lovească bursele din întreaga lume, pentru cea de-a şasea săptămână consecutiv.

Demisia lui Juergen Stark din Consiliul BCE subliniază divergenţele interne din cadrul instituţiei privind controversatul program de achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară, prin care banca sprijină ţările cu probleme financiar fiscale.

Programul este una dintre principalele arme anticriză ale BCE, deoarece forţează scăderea randamentelor obligaţiunilor de stat ale ţărilor aflate sub presiune pe pieţe.

Tranzacţiile futures din Asia pe bursa de la New York indică scăderi de 1,3%.

Acţiunile de pe Wall Street au căzut puternic vineri, după apariţia primelor informaţii despre demisia lui Stark. Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 2,7%.

Completând peisajul pesimist, marile bănci franceze s-ar putea confrunta cu reducerea ratingurilor de credit, din cauza temerilor privind expunerea pe datorii de stat, iar politicieni germani de vârf din coaliţia de guvernare au început să vorbească deschis desrpe intrarea Greciei în default (incapacitate de plată).

Moneda euro s-a depreciat la minimul ultimelor şase luni faţă de dolar, la 1,3495 dolari pe euro, după o cădere abruptă la sfârşitul săptăpmânii trecute. Faţă de yen, euro a coborât la 104,27 yeni/euro, cel mai redus nivel din 2001.

Preţul petrolului a coborât cu 1,59 dolari, la 85,64 dolari pe baril pentru referinţa pe piaţa americană, iar cotaţia Brent a scăzut c u 1,32 dolari, la 111,45 dolari pe baril. Cuprul s-a depreciat totodată cu 1%.

Preţul aurului, care urcă în mod normal în condiţii de criză, a coborât luni în Asia cu 0,6%, la 1.846 dolari pe uncie, pe fondul aprecierii dolarului.

Cu toate acestea, preţul aurul calculat în euro a atins un nou record, de 1.373,92 euro pe uncie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici