Bursele din Tokyo şi Osaka vor fuziona în 2013, creând al treilea mare operator la nivel mondial

Bursele de la Tokyo şi Osaka vor fuziona din 2013, creând al treilea mare operator bursier la nivel mondial, cu acţiuni listate în valoare totală de circa 3.600 miliarde de dolari, potrivit unui acord încheiat marţi de cele două companii.

159 afișări
Imaginea articolului Bursele din Tokyo şi Osaka vor fuziona în 2013, creând al treilea mare operator la nivel mondial

Bursele din Tokyo şi Osaka vor fuziona în 2013, creând al treilea mare operator la nivel mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operatorii bursieri Tokyo Stock Exchange şi Osaka Securities Exchange vor fuziona într-o tranzacţie de 4,1 miliarde de dolari pentu a forma o companie suficient de solidă, capabilă să concureze cu marii jucători globali după numeroasele fuziuni care au avut loc în acest sector în ultimii ani.

Bursa de la Tokyo controlează 90% din tranzacţiile cash cu acţiuni din Japonia, iar Osaka îşi atrage cea mai mare pare a afacerilor din tranzacţii futures pe indicele Nikkei şi din alte derivate.

Valoarea combinată a acţiunilor listate pe bursele operate de cele două companii ar fi depăşită numai de NYSE Euronext - 12.000 miliarde de dolari, şi Nasdaq OMX Group - aproape 4.000 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, noua companie nu pare să aibă o strategie internaţională convingătoare, considerată un factor important de creştere din moment ce piaţa japoneză este blocată în deflaţie şi stagnare economică prelungită.

La nivel global, operatorii bursieri au anunţat în ultimii cinci ani fuziuni şi achiziţii în valoare totală de 83 miliarde de dolari, încercând să scadă costurile şi să-şi diversifice operaţiunile în contextul scăderii veniturilor din tranzacţii tradiţionale cu acţiuni şi competiţiei tot mai dure din partea noilor jucători din sector.

Fuziunea burselor japoneze se va finaliza în 2013, după ce operatorul de la Tokyo, mai mare, dar nelistat, va prelua două treimi din acţiunile operatorului listat de la Osaka într-o ofertă publică.

Noua companie va avea probabil denumirea de Japan Exchange Group.

Achiziţia se va derula la un preţ cu 14% mai ridicat decât cotaţia Osaka Securities Exchange de la finele şedinţei de luni. Noul grup va rămâne listat prin intermediul prezenţei deja existente la bursă a operatorului din Osaka.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici