Bursele europene au deschis luni în urcare, datorită optimismului legat de Italia şi Grecia

Bursele europene au deschis luni în urcare, continuând creşterile din şedinţa de vineri, datorită optimismului că guvernele de tehnocraţi din Italia şi Grecia vor implementa măsurile de austeritate şi reformele necesare pentru a împiedica extinderea crizei datoriilor de stat.

334 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis luni în urcare, datorită optimismului legat de Italia şi Grecia

Bursele europene au deschis luni în urcare, datorită optimismului legat de Italia şi Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a crescut cu 0,5% până la ora 8:02 GMT, după ce a închis vineri în urcare cu 2,2%.

Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a avansat totodată cu 1,3%.

Fostul comisar european Mario Monti a fost numit premier în Italia, fiind însărcinat să formeze un nou guvern însărcinat cu implementarea reformelor dure de austeritate cerute de Uniunea Europeană.

Totodată, noul premier grec este fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene Lucas Papademos, unul dintre artizanii intrării Greciei în zona euro, în 2002.

Ambele personalităţi se bucură de reputaţii solide pe plan internaţional.

Italia a programat pentru luni o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la 5 ani, prin care doreşte să atragă 3 miliarde de dolari. Operaţiunea este aşteptată de piaţă ca un semnal al direcţiei spre care se îndreaptă criza din Europa. Randamentele obligaţiunilor italiene cu maturitatea la 10 ani au depăşit săptămâna trecută pragul critic de 7%, peste care mulţi economişti consideră că datoria ţării devine nesustenabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici