Bursele europene, în scădere cu peste 4%. Au atins minimul ultimelor 26 de luni

Bursele europene au scăzut joi cu peste 4%, atingând minimul ultimelor 26 de luni, după comentarii pesimiste din partea Federal Reserve şi date macro nefavorabile în China şi zona euro.

109 afișări
Imaginea articolului Bursele europene, în scădere cu peste 4%. Au atins minimul ultimelor 26 de luni

Bursele europene, în scădere cu peste 4%. Au atins minimul ultimelor 26 de luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 4,4% până la ora 11:20 GMT (14:20 ora României), după ce a închis miercuri în scădere cu 1,7%.

FTSEurofirst 300 a debutat în cădere cu 2,5%.

"Există potenţial de scăderi mai abrupte. Când se rup astfel de niveluri de suport, există riscul unei corecţii bruşte de 10-15%, deci jucătorii stau pe bară pentru moment", comentează un analist al Saxo Banque.

Pe principalele pieţe europene, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra este în scădere cu 4,84%, iar DAX - Frankfurt a coborât cu 4,38%, în timp ce CAC 40, al pieţei de la Paris, a pierdut 4,9%.

Federal Reserve a indicat miercuri seară, după o şedinţă de politică monetară de două zile, că economia SUA, cea mai mare a lumii, este vulnerabilă la riscuri semnificative.

Totodată, Fed a luat măsuri pentru reducerea dobânzilor la finanţările pe termen lung şi pentru stimularea pieţei ipotecare, însă analiştii consideră că banca centrală nu a acţionat decisiv.

În China, un indice PMI al activităţii din industria prelucrătoare a afişat încetinire în septembrie pentru cea de-a treia lună consecutiv, sugerând că motorul creşterii economice globale din ultimii ani ar putea frâna.

În plus, indicii PMI ai sectorului privat din Germania şi Franţa au înregistrat în septembrie cele mai slabe evoluţii din ultimii doi ani, anunţând perspective pesimiste pentru economia zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici