Bursele scad, investitorii se îndreaptă spre active de refugiu după discursul lui Putin

Pieţele bursiere au scăzut, iar activele de refugiu, inclusiv titlurile Trezoreriei americane şi yenul japonez, au înregistrat creşteri ale solicitărilor, anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parţială afectând o piaţă deja neliniştită de înăsprirea politicii Fed.

2317 afișări
Imaginea articolului Bursele scad, investitorii se îndreaptă spre active de refugiu după discursul lui Putin

Bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzând până la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie, conform Reuters.

Monedele europene s-au prăbuşit, euro scăzând cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu şase valute, a crescut cu 0,61%, până la 110,84, şi a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87.

Totuşi, dolarul a fost uşor mai slab în raport cu yenul, o altă monedă de refugiu, la 143,615 .

"Noutăţile din Rusia au făcut ca euro şi lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic faţă de aceste monede europene, dar yenul este şi mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip "safe-haven"", a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.

Putin a declarat că a semnat un decret de mobilizare parţială începând de miercuri, spunând că apără teritoriile ruse şi că Occidentul vrea să distrugă ţara.

Cel mai mare indice al acţiunilor din Asia-Pacific MSCI a scăzut cu 1,37%.

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,36% şi a atins minimul ultimelor două săptămâni, în timp ce indicele de referinţă din Australia a scăzut cu 1,56%.

Titlurile chinezeşti blue chips au scăzut cu 0,71%, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,48%.

Fed este capul de afiş al unei săptămâni în care peste o duzină de bănci centrale anunţă decizii de politică monetară, inclusiv Banca Japoniei şi Banca Angliei, joi.

Riksbank din Suedia a surprins pieţele peste noapte cu o majorare de un punct procentual şi a avertizat că vor urma şi mai multe în următoarele şase luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici