Câciu, despre îmbunătăţirea prognozei economice a CE: Ancorele rămân fondurile europene

Ministerul Finanţelor Adrian Câciu a reacţionat la raportul Comisiei Europene, care prognozează o creştere economică reală mai mare pentru România, de 3,2% în 2023, faţă de 2,5%, cât estima iniţial, scrie Ziarul Financiar.

176 afișări
Imaginea articolului Câciu, despre îmbunătăţirea prognozei economice a CE: Ancorele rămân fondurile europene

Câciu, despre îmbunătăţirea prognozei economice a CE: Ancorele rămân fondurile europene

„Comisia Europeană a prezentat astăzi prognoza de primăvară, îmbunătăţind estimările privind indicatorii macroeconomici ai României faţă de prognoza de iarnă după cum urmează: Creştere economică 2023 de 3,2% (faţă de 2,5% cât era anterior, în iarnă sau 1,8% în prognoza de toamnă), deficit public 4,7% (faţă de 5% cât estima CE anterior), rată a şomajului la 5,4% (faţă de 5,8% în estimările din iarnă) şi o pondere a datoriei publice în PIB la 45,6% în anul 2023 (faţă de 47,3% cât estimase anterior)”, constată Adrian Câciu.

„Principala ancoră pe care se bazează prognozele Comisiei sunt fondurile europene, din exerciţiile financiare clasice, dar şi cele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR): „Ancorele pe care se bazează aceste estimări bune pentru România în contextul dat rămân, în continuare, absorbţia fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie din exerciţiul 2014-2020 şi din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 precum şi implementarea Planului de Redresare şi Rezilienţă care vor finanţa investiţiile şi implicit vor consolida creşterea economică”.

Ce mai spune Adrian Câciu despre prognoza Comisiei Europene:

„Aşa cum am anunţat încă din ianuarie (când spuneam că vom avea o creştere economică mai mare decât cea prognozată) prognozele se îmbunătăţesc pe măsură ce acţionezi credibil şi sustenabil”.

„Două observaţii la prognoza CE de astăzi: În materie de deficit public ne menţinem însă angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an şi acest lucru este foarte posibil dacă folosim la maxim ancorele de care am amintit mai sus, adică fondurile europene avute la dispoziţie. În ceea ce priveşte scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% această trebuie făcută, este în graficul estimat şi înseamnă consolidarea traiectoriei sustenabilă de reducere a datoriei publice a României”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici