Când va reuşi statul să ramburseze datoriile către firme în 30 de zile?

Decizia Parlamentului European (PE) de a stabili un termen general de 30 de zile pentru plata datoriilor pe care autorităţile publice din statele membre le au la companii este benefică pentru mediul de afaceri şi ar putea da un imbold revenirii economice, în opinia analiştilor şi consultanţilor fiscali.

17 afișări
Imaginea articolului Când va reuşi statul să ramburseze datoriile către firme în 30 de zile?

Când va reuşi statul să ramburseze datoriile către firme în 30 de zile? (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Condiţia este ca reglementarea europeană să fie aplicată cât mai repede şi în România şi să includă şi penalizările pe care le-ar putea suferi statul dacă nu-şi rambursează datoriile către companii în termenul legal.

"Noile reguli trebuie să asigure că firmele mici şi mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor din partea autorităţilor publice sau a altor companii, susţinând solvabi­litatea şi capacitatea de a inova şi de a crea locuri de muncă", se spune într-un comunicat al PE.
Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principala solicitare a FMI astfel încât statul să nu mai acţioneze ca un factor de blocaj financiar în economie.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, susţine că adoptarea acestei directive europene şi în România în următoarele luni ar reprezenta cea mai eficientă măsură anticriză şi ar da un imbold revenirii economice.
În schimb, dacă se va aştepta termenul limită, măsura va fi tardivă şi inutilă, deoarece una dintre lecţiile cele mai importante învăţate de agenţii economici în urma crizei este reducerea termenelor de plată agreate între terţi.
Din păcate, directiva PE prevede im­plementarea noilor prevederi în următorii doi ani şi experienţa ne arată că România se aliniază greu la legislaţia europeană, având în vedere şi deficitul de finanţare cu care se confruntă în prezent Tre­zoreria statului.

Citeşte mai multe despre rambursarea datoriilor către firme în 30 de zile pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici