Capital Economics: Economia României merge încă în două viteze, pe teren accidentat

Relansarea economică a României va continua să meargă "în două viteze, pe teren accidentat", producţia industrială fiind susţinută de cererea la export, în timp ce consumul intern va rămâne slab, pe fondul politicii fiscale restrictive, potrivit unei analize a Capital Economics.

88 afișări
Imaginea articolului Capital Economics: Economia României merge încă în două viteze, pe teren accidentat

Capital Economics: Economia României merge încă în două viteze, pe teren accidentat (Imagine: Shutterstock)

Analiştii de la Capital Economics anticipează că BNR va menţine dobânda de politică monetară în acest an, optând să reducă inflaţia prin susţinerea leului, care va scădea costul importurilor. Astfel de măsuri vor fi însă de scurtă durată, deoarece ar afecta competitivitatea exporturilor.

În acest context, cursul va suferi o corecţie până la sfârşitul anului, în sensul deprecierii leului.

Datele privind vânzările industriale sugerează că firmele şi companiile continuă să reducă inventarul acumulat, care ar putea fi epuizat în curând, susţinând creşterea producţiei în următoarele 6-9 luni, se spune în raport.

Totuşi, vânzarea acestei producţii pe plan local s-ar putea dovedi problematică, notează analiştii.

"Consumatorii din România continuă să fie cei mai pesimişti din UE potrivit indicatorului de încredere din raportul Eurostat pe luna martie. Acest pesimism continuă să fie reflectat de volumele pe retail", se arată în studiu.

Ameliorarea ritmului de scădere a vânzărilor cu amănuntul, de la 7,2% în ianuarie la 4,8% în februarie, faţă de perioadele respective din 2010, dar şi o uşoară ameliorare a indicatorului încrederii consumatorilor, sugerează că retailul ar putea începe să crească în următoarele 12 luni.

"Cu toate acestea, cererea internă pare că va rămâne foarte atenuată. Politica fiscală va rămâne restrictivă, cu noi măsuri de austeritate, inclusiv o nouă reducere a numărului de angajaţi din sectorul public şi tăieri de compensaţii financiare. Reforma sistemului de pensi (care va conduce efectiv la plăţi mai reduse către pensionari) va creşte economiile preventive ale gospodăriilor, afectând cererea de consum. În acelaşi timp, creşterea creditelor neperformante va accentua reticenţa băncilor de a acorda împrumuturi consumatorilor şi firmelor", potrivit Capital Economics.

Pe de altă parte, condiţiile de lichiditate "rămân benigne", iar rezervele de capital sunt semnificativ peste limitele impuse de FMI, ceea ce ar trebui să permită băncilor să înceapă din nou să crediteze odată ce economia îşi revine, notează analiştii.

Pe fondul cererii interne slabe, este improbabil ca banca centrală să "omoare" orice urmă de revenire economică prin creşterea agresivă a dobânzilor pentru a reduce inflaţia, propulsată în principal de preţurile mai mari la alimente şi carburanţi.

"Ţinând cont de fragilitatea economiei, anticipăm că dobânzile vor fi menţinute în acest an, dar BNR va încerca să împingă leul în sus în următoarele luni pentru a reduce inflaţia la import. Ar putea chiar să intervină pe pieţele valutare pentru a susţine moneda, pe termen scurt", anticipează Capital Economics.

Consolidarea leului nu va fi de lungă durată, în primul rând pentru că presiunile inflaţioniste vor înceta în 2012 şi, în al doilea rând, pentu că aprecierea reală a monedei va afecta competivitatea exporturilor într-o perioadă în care creşterea economică depinde în cea mai mare măsură de această componentă.

În al treilea rând, efectele de "revărsare" provocate de criza datoriilor de stat din zona euro vor pune presiune pe România, odată ce costul riscului creşte la nivel global.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici