Care este strategia micilor investitori pe bursă în marea criză a datoriilor

Valul de informaţii şi incertitudini privind intrarea Greciei în faliment au ţinut bursele în corzi tot anul, însă micii investitorii supravieţuiesc şi spun că fac bani în plină criză doar dacă au răbdare şi nu se lasă duşi de valul panicii.

238 afișări
Imaginea articolului Care este strategia micilor investitori pe bursă în marea criză a datoriilor

Care este strategia micilor investitori pe bursă în marea criză a datoriilor (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)c

Adrian Rotaru şi Mihai P. sunt doi investitori pe care criza datoriilor suverane i-a prins cu plasamente de câteva sute mii de euro în acţiuni româneşti. Primul este adeptul strategiei "buy and hold", al investiţiilor pe termene lungi, al acumulării de dividende şi al constituirii de rezerve de lichidităţi pentru momentele când bursa scade, în timp ce al doilea are curajul să speculeze oportunităţile apărute pe termen scurt.

Ambii au trăit falimentul băncii Lehman Brothers din septembrie 2008 pe bursa din Bucureşti, au supravieţuit, iar acum trec din nou prin mari încercări. Doar în ultimele zile indicii bursei de la Bucureşti au înregistrat fluctuaţii majore de la un plus 6% înregistrat de indicele BET-FI pe 27 octombrie la un minus de 2% pe 1 noiembrie, optimismul că salvarea Greciei e aproape a devenit frica de un faliment dezordonat al statului elen în decursul a doar câteva şedinţe.

"Volatilitatea ridicată vine cu oportunităţi serioase de câştig dacă ştii cum să te poziţionezi în piaţă. Eu studiez, analizez fundamental o companie şi am răbdare, multă răbdare, până când companiei respective îi vine momentul, adică acţionarul majoritar îşi pregăteşte ieşirea din companie sau are loc o ofertă de preluare", spune din scurt Mihai P. , preocupat fiind să urmărească evoluţia bursei.

Ieri bursa a deschis indecis, unele acţiuni înregistrând scăderi uşoare, în timp ce altele, precum Oltchim (OLT), SIF Transilvania (SIF3) şi Banca Transilvania (TLV) au raportat creşteri în primele ore de tranzacţionare.

Pe de altă parte, Adrian Rotaru susţine că nu a tranzacţionat prea mult în ultimele şedinţe pentru că altfel ar fi fost penalizat de lichiditatea scăzută a bursei de la Bucureşti.

Citeşte mai multe despre strategia micilor investitori pe bursă pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici