Care sunt cele zece ţări ce controlează aurul lumii

În urma crizei financiare din septembrie 2008, preţul metalului preţios a continuat să crească, fiind considerat cel mai bun "refugiu" din calea turbulenţelor economice, mai ales a devalorizării dolarului SUA, principala valută de rezervă pe plan mondial.

160 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele zece ţări ce controlează aurul lumii

Care sunt cele zece ţări ce controlează aurul lumii (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

După ce a atins un preţ istoric către sfârşitul lui 2010 - 1.420 USD uncia - aurul se anunţă a fi cea mai căutată investiţie şi în 2011. Care sunt statele deţinătoare ale celor mai mari rezerve de aur arată un top al World Gold Council. Lipsa Regatului Unit (UK) şi a Arabiei Saudite din rândul primelor zece clasate este considerată "surpriza" acestei ediţii a clasamentului, care arată în felul următor:

1. Statele Unite - 8.113,5 tone. Cea mai mare putere economică a lumii avea şi cele mai mari rezerve din acest metal preţios, cel puţin înainte de publicarea ultimelor rapoarte, aşteptate pentru această primăvară. În loc să vândă din aur, pentru a scădea preţul acestui metal şi al altor materii prime, ceea ce ar contribui la menţinerea deficitului public, Washingtonul optează pentru altă soluţie de finanţarea a cheltuielilor sale. Cu acordul Casei Albe, banca centrală (Federal Reserve) a ales să tipărească 600 miliarde USD la sfârşitul lui 2010.

2. Germania - 3.401,8 tone. Deşi rezervele sale sunt la mai puţin de jumătate din cele ale primei clasate în top, este puţin probabil ca Germania să devină un cumpărător de aur în 2011. Deşi are nevoie de bani pentru a finanţa creditele acordate Greciei şi Irlandei, vinderea de aur pare exclusă, căci ar putea atrage panica investitorilor neîncrezători în viitorul euro.

Citeşte mai multe despre ţările care controlează aurul lumii pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici