Carlos Tavares, fostul director operaţional Renault, va prelua funcţia de CEO al Peugeot

Directorul general al PSA Peugeot Citroen, Philippe Varin, se pregăteşte să se retragă anul viitor, urmând să fie înlocuit de Carlos Tavares, fost director operaţional executiv (COO) la Renault, au declarat surse apropiate situaţiei.

397 afișări
Imaginea articolului Carlos Tavares, fostul director operaţional Renault, va prelua funcţia de CEO al Peugeot

Carlos Tavares, fostul director operaţional Renault, va prelua funcţia de CEO al Peugeot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primă fază, Tavares ar urma să activeze ca secundul lui Varin (61 de ani), care se concentrează în această perioadă pe negocierile privind extinderea parteneriatului cu grupul chinez Dongfeng Motor, au afirmat sursele citate pentru Bloomberg.

Tavares (55 de ani) nu a semnat încă vreun contract, iar consiliul de administraţie al Peugeot nu a avizat numirea acestuia, a adăugat una dintre surse.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Peugeot Pierre-Olivier Salmon a refuzat să comenteze informaţiile. De asemenea, Tavares nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător auto francez, a raportat o pierdere operaţională de 510 milioane euro la divizia auto în prima jumătate a acestui an. Compania încearcă să-şi reducă dependenţa de piaţa europeană, unde înregistrează în prezent mai mult de jumătate din vânzări.

Surse apropiate discuţiilor au declarat în luna octombrie că Peugeot a propus acţionarilor o majorare de capital de cel puţin 3 miliarde euro, în urma căreia Dongfeng Motor şi statul francez ar urma să preia câte 20% din acţiuni. Cele două companii s-au asociat într-o companie mixtă şi produc autoturisme în China.

Tavares a demisionat la finele lunii august de la Renault, unde, ca director operaţional, era secundul directorului general Carlos Ghosn. El declara, cu scurt timp înainte, că doreşte să obţină funcţia de top la un alt producător auto, deoarece Ghosn (59 de ani) nu intenţionează să plece.

Varin este CEO al Peugeot din 2009, iar contractul său a fost prelungit în luna martie pentru încă patru ani. Sub îndrumarea sa, Peugeot a prezentat un plan care prevede reducerea investiţiilor, eliminarea a 11.200 de locuri de muncă şi închiderea unei fabrici de lângă Paris, pentru a opri pierderile şi a reduce excesul de capacitate de producţie. De asemenea, numărul directorilor din consiliul de administraţie a fost redus de la 6 la 4.

Peugeot a obţinut recent un acord pe trei ani cu sindicatele care prevede reducerea compensaţiilor pentru ore suplimentare şi îngheţarea salariilor, compania garantând în schimb că va continua investiţiile în Franţa şi nu va mai închide vreo fabrică din ţară până în anul 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici