Câştigul salarial mediu a scăzut în august faţă de iulie

Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 3% (42 lei) faţă de iulie, la 1.348 lei, dar a crescut cu 5,6% faţă de aceeaşi lună din 2008, cele mai mari valori înregistrându-se în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, iar cele mai mici în industria de îmbrăcăminte.

14 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu a scăzut în august faţă de iulie

Câştigul salarial mediu a scăzut în august faţă de iulie (Imagine: Mediafax Foto)

În august, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.845 lei, cu 2,9% mai mic faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Principalele cauze ale scăderii salariilor în august au fost restrângerea activităţii, acordarea în luna precedentă de sume din profitul net şi premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă).

Reduceri între 7% şi 10% ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, administraţie publică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În activităţile de fabricare a produselor textile, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, învăţământ, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea altor mijloace de transport, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii au fost consemnate scăderi între 5% şi 7%.

Totodată, câştigul salarial mediu net s-a micşorat cu 4% şi 5% în sectoarele de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor, captarea, tratarea si distribuţia apei, alte activităţi de servicii.

Potrivit INS, creşterile câştigului salarial mediu net din august, comparativ cu iulie, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime de performanţă, de vacanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii şi de realizările de producţii mai mari.

Astfel, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14% în activităţile de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi cu 3-5% în industria metalurgică, activităţi de editare, extracţia minereurilor metalifere şi fabricarea băuturilor.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 0,6%.

Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,7%, cu 3,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici