Cât poţi să cheltui şi câţi bani trebuie să pui deoparte pentru a nu intra pe "deficit"

Economiseşte 20% din venit pentru a avea un standard de viaţă ridicat, 2% din venitul brut pentru copilul tău ca să-l trimiţi la facultate şi cel puţin 12% din venit pe măsură ce se apropie pragul de pensionare. Recomandările sunt făcute de reprezentanţii Şcolii de bani BCR.

3553 afișări
Imaginea articolului Cât poţi să cheltui şi câţi bani trebuie să pui deoparte pentru a nu intra pe "deficit"

Cât poţi să cheltui şi câţi bani trebuie să pui deoparte pentru a nu intra pe "deficit"

De exemplu, cinci lei puşi deoparte, în fiecare zi, adică 150 de lei pe lună, înseamnă 20.383 de lei bani economisiţi în zece ani, iar în 20 de ani 45.230 de lei. Iar cei care reuşesc să strângă 15 lei pe zi, respectiv 450 de lei lunar, în zece ani vor avea 61.149 de lei, iar în 20 de ani 135.689 de lei.

Calculul BCR este făcut la o rată a rentabilităţii de 2%.

Reprezentanţii Şcoalii de bani BCR explică care este strategia 20/50/30 pentru a face economii:

- 20% din venit trebuie pus deoparte într-un fond separate de economii (banii se pot folosi pentru rambursarea datoriilor, a creditelor, fond de pensie etc). Creditele sau datoriile trebuiesc plătite primele, iar apoi se poate pune deoparte 20% din venit.

- 50% din venit este alocat nevoilor fundamentale (plata chiriei sau întreţinerii, facturi la utilităţi, alimente, transport etc).

- 30% din venit este alocat pentru satisfacere unor dorinţe, cum ar fi: vacanţe, vestimentaţie, abonament la sală etc.

Iar, pentru siguranţă sporită la pensie este recomandat să economiseşti 10% din venit pentru a ieşi la pensie la 60 de ani şi 20% în caz de pensionare înainte de termen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici