CE: Deficitul bugetar ar putea depăşi ţinta în 2010

Deficitul bugetar din acest an ar putea depăşi ţinta asumată de Guvern, deoarece unele măsuri de reducere a cheltuielilor ar putea fi dificil de implementat din punct de vedere social şi politic, apreciază CE, notând că Programul de Convergenţă nu specifică suficiente măsuri pentru 2011 şi 2012.

24 afișări
Imaginea articolului CE: Deficitul bugetar ar putea depăşi ţinta în 2010

CE: Deficitul bugetar ar putea depăşi ţinta în 2010 (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic", se arată într-un document publicat miercuri, care conţine comentariile Comisiei Europene (CE) asupra Programului de Convergenţă al României pentru perioada 2009-2012.

Totodată, programul nu specifică suficiente măsuri de consolidare a finanţelor publice care să faciliteze încadrarea în obiectivele fiscale asumate pentru anii 2011 şi 2012.

CE consideră că programul este adecvat şi se încadrează în mare măsură în reglementările UE, însă atingerea ţintei de deficit bugetar pentru acest an depinde în principal de implementarea completă, riguroasă a măsurilor de consolidare elaborate de Guvern.

Guvernul vrea să reducă în acest an deficitul bugetar la cel mult 5,9% din PIB (6,3% după metodologia europeană).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici