CE deschide în scurt timp procedura de deficit excesiv pentru 6 ţări, inclusiv România

Comisia Europeană va deschide în scurt timp procedura de deficit excesiv pentru cel puţin şase state membre ale UE, printre care şi România, existând însă posibilitatea ca Executivul de la Bruxelles să acorde mai mult timp pentru clarificarea situaţiei financiare, în condiţiile crizei economice.

182 afișări
Imaginea articolului CE deschide în scurt timp procedura de deficit excesiv pentru 6 ţări, inclusiv România

CE deschide în scurt timp procedura de deficit excesiv pentru 6 ţări, inclusiv România (Imagine: Mediafax Foto)

"Comisia Europeană va începe în scurt timp procedura de deficit bugetar pentru cel puţin şase state membre UE, respectiv Irlanda, Grecia, Spania şi Franţa, precum şi România şi Letonia, care nu fac parte din zona euro, aceasta este concluzia discuţiei de la Bruxelles a miniştrilor din zona euro", relatează publicaţia germană on-line Main-Rheiner, citând agenţia de presă DPA.

Cele şase state vor fi sancţionate deoarece au depăşit, anul trecut, limita maximă de 3% a deficitului bugetar, stabilită la Maastricht, şi în toate aceste cazuri există pericolul ca situaţia să se înrăutăţească în 2009.

"Având însă în vedere criza economică şi financiară, există posibilitatea ca CE să aplice Pactul european de Stabilitate cu mai mare flexibilitate şi să acorde statelor mai mult timp pentru a-şi clarifica situaţia financiară", arată sursa citată.

Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquim Almunia, se va pronunţa faţă de această problemă săptămâna viitoare, la 18 februarie.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că deficitul bugetar excesiv al României din anul 2008, de 5,2% din PIB, nu a fost determinat neapărat de criza financiară, adăugând că Uniunea Europeană ar putea sancţiona ţările care au depăşit limita de 3% din PIB din alte cauze.

El a declarat ulterior că România va putea "ieşi rapid" din procedura de deficit excesiv şi va evita penalizări din partea Comisiei Europene (CE) dacă îşi va respecta angajamentele, printre care un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut în acest an.

Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a respins categoric, joi, informaţiile despre declanşarea unei proceduri de deficit excesiv, adăugând că, eventual, aceasta ar putea fi decisă cel mai devreme în aprilie de către Consiliu, nu de către CE.

Citeşte şi:

Pogea: Deficitul excesiv al României în 2008 n-a fost cauzat neapărat de criză

România ar putea fi sancţionată de CE pentru deficit excesiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici