Ce investiţie este mai rentabilă decât aurul, petrolul şi acţiunile la Bursă

Preţurile vinurilor fine au înregistrat o creştere puternică pe fondul exploziei de interes din partea noilor îmbogăţiţi din China şi din alte ţări asiatice. Indicele Fine Wine 50 realizat de Liv-ex, care monitorizează evoluţia preţurilor pe piaţa vinului, a avansat cu 57% anul trecut, devansând cu mult aurul (cu o creştere de 35%), ţiţeiul (creştere de 20%) şi indicele bursier britanic FTSE 100 (plus 11%).

958 afișări
Imaginea articolului Ce investiţie este mai rentabilă decât aurul, petrolul şi acţiunile la Bursă

Ce investiţie este mai rentabilă decât aurul, petrolul şi acţiunile la Bursă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest an, indicele a urcat cu 9%, potrivit The Guardian, citat de Ziarul Financiar.

Preţurile au scăzut puternic în urma prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2008, însă declinul a fost unul pe termen scurt.

Alimentată de cererea se pare insaţiabilă venită din partea Asiei, piaţa vinurilor se dezvoltă puternic, în pofida dificultăţilor cu care continuă să se confrunte economia mondială.

China a devansat anul trecut Marea Britanie şi Germania, devenind principala piaţă de export în funcţie de valoare pentru vinurile de Bordeaux. Iar chinezii nu cumpără numai vin la sticlă sau ladă, ci şi podgorii. La începutul acestui an, Cofco, uriaşul conglomerat chinez de stat, deţinător al brandului auto Great Wall, a cumpărat Chateau de Viaud, în Lalande de Pomerol, iar aceasta nu va fi probabil ultima tranzacţie de acest gen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici