CE permite Guvernului acordarea de garanţii subvenţionate pentru credite

Comisia Europeană (CE) a avizat o schemă propusă de Guvern pentru susţinerea firmelor şi societăţilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare prin ajutoare de stat sub formă de garanţii subvenţionate pentru credite de investiţii şi capital de lucru încheiate până la 31 decembrie 2010.

23 afișări
Imaginea articolului CE permite Guvernului acordarea de garanţii subvenţionate pentru credite

CE permite Guvernului acordarea de garanţii subvenţionate pentru credite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Măsura propusă de România facilitează accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a încuraja investiţiile în afaceri şi redresarea economică, fără a se denatura în mod nejustificat concurenţa", a declarat, într-un comunicat al CE transmis luni, comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

Schema propusă de Guvern îndeplineşte condiţiile din Cadrul temporar de reglementare a ajutoarelor de stat introdus de autorităţile UE în contextul crizei financiare şi economice, adoptat de CE, deoarece este limitată în timp, respectă pragurile relevante şi este destinată doar fimelor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008, se arată în comunicat.

Schema este compatibilă, astfel, cu prevederile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat petnru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru, precizează Executivul UE.

"Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioadă de până la doi ani pentru garanţiile la creditele contractate până cel târziu la 31 decembrie 2010. În cazul în care durata creditului subsidiar depăşeşte doi ani, primele safe-harbour prevăzute în anexa la cadrul temporar se pot aplica pentru o perioadă suplumentară maximă de patru ani", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici