CE propune noi măsuri de integrare a pieţelor creditelor ipotecare din UE

Comisia Europeană (CE) a publicat, marţi, un document care propune noi măsuri de integrare a pieţelor creditelor ipotecare din UE, menite să îmbunătăţească eficienţa şi concurenţa în acest sector, în beneficiul consumatorilor, debitorilor şi a investitorilor.

2 afișări
Imaginea articolului CE propune noi măsuri de integrare a pieţelor creditelor ipotecare din UE

CE propune noi măsuri de integrare a pieţelor creditelor ipotecare din UE

Documentul, denumit "Carta albă", stabileşte obiectivele legate de integrarea sectorului european de credite ipotecare, se arată într-un comunicat al CE.

Astfel, Comisia vrea să faciliteze acordarea de împrumuturi ipotecare pe teritoriul UE şi să susţină creşterea diversităţii produselor, prin eliminarea barierelor şi reducerea costurilor generate de activităţile desfăşurate pe plan internaţional.

De asemenea, CE are în vedere creşterea încrederii consumatorilor, asigurând dreptul acestora de a lua decizii şi de a beneficia de un nivel ridicat de protecţie.

Pieţele creditelor ipotecare din Europa sunt considerate în general eficiente şi competitive la nivel naţional. Totuşi, mai multe studii au arătat că integrarea acestora va aduce beneficii semnificative atât debitorilor, cât şi consumatorilor.

Potrivit unui studiu realizat în 2005 de London Economics, pentru CE, contribuţia integrării pieţelor de credite ipotecare la economia UE va fi de 94,6 miliarde euro în următorii zece ani.

Până în 2015, integrarea pieţelor va contribui la creşterea PIB-ului UE cu 0,7% şi a consumului populaţiei cu 0,5%.

Potrivit unui alt studiu realizat de Mercer Oliver Wyman şi de Federaţia europeană a Creditelor Ipotecare în 2003, beneficiile anuale rezultate în urma integrării vor fi cuprinse între 0,12% şi 0,24% din PIB-ul UE din anul respectiv.

Beneficiile estimate de ambele studii se referă la îmbunătăţirea eficienţei debitorilor de pe piaţa creditelor ipotecare şi la disponibilitatea unei game mai mari de produse.

"Carta Albă" stabileşte programul de politică a CE într-un anumit sector. Propunerile legislative anunţate în acest document sau care rezultă din iniţiativa de politică publicată în acesta vor fi supuse mai multor runde de consultări şi de evaluare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici