CE propune scăderea tarifelor la roaming pentru mesaje sau Internet

Comisia Europeană (CE) a publicat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia tarifele la serviciile roaming pentru transmiterea de mesaje text sau navigarea pe Internet vor fi mult mai mici începând din vara anului viitor.

8 afișări
Imaginea articolului CE propune scăderea tarifelor la roaming pentru mesaje sau Internet

CE propune scăderea tarifelor la roaming pentru mesaje sau Internet

Planurile comisarului european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, extinde regulile introduse în anul 2007 pentru reducerea costurilor serviciilor de roaming din interiorul UE.

De asemenea, proiectul de lege marchează cele mai recente neînţelegeri între autorităţile de la Bruxelles şi industria de telefonie mobilă.

Operatorii de telefonie mobilă susţin că tarifele la serviciile roaming scad deja, dar Comisia consideră că serviciile mai ieftine vor determina oamenii să realizeze mai multe apeluri şi să utilizeze Internetul mai des atunci când se află în străinătate, ceea ce va genera în timp venituri mai mari pentru companii.

"Utilizarea telefoniei mobile în sistem roaming în statele UE nu ar trebui să coste mai mult decât pe pieţele locale", potrivit unei declaraţii a lui Reding.

Parlamentul European şi statele membre ale blocului comunitar trebuie să aprobe noul proiect de lege, ale cărui prevederi vor intra probabil în vigoare vara viitoare.

Asociaţia GSM, care reprezintă operatori precum Telefonica, Orange şi Vodafone, a arătat că, de la introducerea limitelor privind tarifele la serviciile roaming, în 2007, nivelul utilizării a crescut cu 11%, iar veniturile au scăzut cu 26%.

Proiectul de lege prevede limitarea tarifului pentru un mesaj text la 11 eurocenţi, în sistemul de retail, şi la 4 eurocenţi, pentru companii. În prezent, preţul unui mesaj text expediat în sistem roaming este de 28 de eurocenţi.

Planul mai prevede limitarea la un euro a preţului pentru un MB de date trimise în cadrul serviciilor roamning, precum verificarea emailurilor sau descărcarea de melodii prin intermediul telefoanelor sau laptopurilor.

Descărcare emailurilor sau a altor date costă în prezent circa 3-4 euro pe MB.

De asemenea, proiectul CE stipulează că limitele impuse tarifelor efectuării unui apel în sistem roaming, care trebuie să expire în 2010, vor fi extinse.

Costul realizării unui apel în roaming a fost redus, la 30 august, la 43 de eurocenţi, şi va continua să scadă. Propunerea CE prevede că primirea unui apel va costa 10 eurocenţi, în timp ce efectuare unui apel va fi taxat cu 34 de eurocenţi, începând de la 1 iulie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici