CE recomandă României să continue reformele

Comisia Europeană recomandă României să continue implementarea reformelor structurale, în particular cu privire la eficienţa şi independenţa administraţiei centrale şi locale, şi înăsprirea politicii fiscale pentru scăderea deficitului de cont curent şi inflaţiei.

15 afișări
Imaginea articolului CE recomandă României să continue reformele

CE recomandă României să continue reformele (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru a menţine competitivitatea externă şi a controlul deficitului de cont curent şi inflaţia, Consiliul recomandă înăsprirea semnificativă a politicii fiscale şi asumarea unui cadru fiscal pe termen mediu. De asemenea, România ar trebui să revizuiască componenţa cheltuielilor, astfel încât ponderea costurilor care să susţină creşterea economică să crească, prin scăderea şi redirecţionarea ajutorului de stat către obiectivele orizontale şi prin coordonarea creşterii salariilor cu productivitatea muncii.

În plus, Consiliul recomandă ca "România să îmbunătăţească eficienţa şi independenţa administraţiei publice, atât la nivel central, cât şi local, prin consolidarea capacităţii de control şi aplicare a reglementărilor", se arată într-un comunicat asupra recomandărilor CE pentru România, adoptate, miercuri, pentru Strategia de la Lisabona.

În urma evalurăii realizate de Comisia Europeană, Consiliul consideră că România trebuie să implementeze urgent măsuri prin care să reducă substanţial procedurile administrative şi întârzierile întâmpinate de mediul privat în procedurile de obţinere a autorizaţiilor, pentru a îmbunătăţi condiţiile de afaceri şi a elimina sursele de corupţie.

Totodată, UE recomandă îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii cu privire la sistemul educaţional şi cel de training, pentru a reduce numărul de abandonuri şcolare şi a facilita tranziţia tinerilor către locuri de muncă.

Comisia Europeană va evalua măsurile luate de România pentru consolidare fiscală, în contextul frânării activităţii economice.

"În contextul economic actual, principala prioritate a României ar trebui să vizeze reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi fiscale", se mai arată în comunicat.

Creşterea economică a României s-a accelerat la circa 7,8% în 2008, susţinută în principal de un avans record al consumului privat şi al investitţiilor.

Totuşi, creşterea PIB se va reduce considerabil în 2009, ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare, scăderii consumului şi încrederii investitorilor, precum şi reducerii cererii pe pieţele externe, potrivit CE.

CE a redus, în ianurie, prognoza de creştere economică a României pentru 2009 şi 2010, de la 4,7% la 1,75% şi, respectiv, de la 5% la sub 2,5%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici