CE vrea mai multă acurateţe la statisticile economice raportate de ţările UE

Comisia Europeană a propus, luni, noi reguli pentru îmbunătăţirea controlului acurateţii statisticilor economice raportate de statele membre ale UE, reformă care vizează direct deficienţele din Grecia.

25 afișări
Imaginea articolului CE vrea mai multă acurateţe la statisticile economice raportate de ţările UE

CE vrea mai multă acurateţe la statisticile economice raportate de ţările UE

"Obiectivul este de a permite Comisiei şi statelor europene să colaboreze mai eficace, îmbunătăţind calitatea şi acurateţea statisticilor financiare ale guvernelor", se arată într-un comunicat al CE.

Executivul UE vrea ca Eurostat, biroul european de statistică, să poată efectua vizite mai frecvente şi mai cuprinzătoare în ţările membre, pentru a verifica statisticile economice, dacă un stat este suspus procedurii deficitului bugetar excesiv.

În plus, dacă într-o ţară sunt identificate probleme specifice, Eurostat va putea să planifice vizite pentru a regla chestiunile metodologice.

Potrivit propunerii CE, statele UE ar trebui să permită Eurostat acces la informaţiile necesare analizării calităţii datelor statistice.

"Această propunere va consolida capacitatea UE de a combate raportările statistice incorecte", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

El speră că schimbarea regulamentului va fi adoptată de statele membre şi Parlamentul European, menţionând că fiecare stat are responsabilitatea furnizării de informaţii exacte şi corecte referitoare la bugetul naţional şi finanţele publice.

Rehn a adăugat că acest fapt este absolut esenţial pentru funcţionarea zonei euro şi încrederea reciprocă din UE.

Într-un raport publicat în ianuarie, Comisia Europeană a criticat Grecia pentru gravele nereguli existente în statisticile economice.

În octombrie, Grecia a revizuit în creştere estimarea privind deficitul bugetar din 2009, de la 3,7% din PIB la 12,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici