Cea mai mare temere a investitorilor în 2014: O greşeală a Fed în reducerea susţinerii economiei

Posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să piardă controlul evenimentelor în procesul de reducere a programului prin care sprijină economia americană reprezintă cea mai mare temere a investitorilor pentru anul următor, potrivit cotidianului Financial Times.

183 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare temere a investitorilor în 2014: O greşeală a Fed în reducerea susţinerii economiei

Cea mai mare temere a investitorilor în 2014: O greşeală a Fed în reducerea susţinerii economiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fed a decis în decembrie să reducă de la 85 de miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari achiziţiile lunare de obligaţiuni prin care susţine economia americană. Programul de introducere de lichidităţi în sistemul financiar, al treilea de acest tip de la declanşarea crizei financiare în 2008, a alimentat şi creşterea puternică a burselor la nivel global.

"Pesimiştii au avut un an dificil în 2013. Prea multe au mers dezamăgitor de bine. Bursele au crescut la nivel global. Zona euro nu a intrat din nou în criză. Neliniştile de pe pieţele emergente s-au calmat. După un început mai nepotrivit, Fed a calmat temerile investitorilor privind programul de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni. Chiar dacă bursele au încheiat 2013 într-o dispoziţie optimistă, sunt destule lucruri care pot merge rău în 2014", notează publicaţia britanică.

Avansul burselor este bazat pe creşterea estimată a profiturilor, nu pe cele obţinute, iar perspectivele economice rămân fragile, mai ales în unele regiuni ale Europei. Fed trebuie să evalueze bine procesul de reducere a achiziţiilor, astfel încât să nu afecteze economia SUA şi ţările emergente. În plus, pot apărea crize şi în urma unor factori neprevăzuţi.

În fruntea listei temerilor se află o eventuală pierdere a controlului evenimentelor de către Fed.

"Cel mai mare risc pentru 2014 este, în mod cert, riscul ca Fed să greşească", a declarat Didier Saint-Georges, membru în comisia pentru investiţii a companiei de administrare de active Carmignac.

Randamentele obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA au crescut în acest an, dar volatilitatea a rămas redusă.

"Ceea ce este menţinut stabil în mod artificial prezintă în multe cazuri riscul cel mai mare", a spus Saint-Georges.

Directorul fondului de investiţii în obligaţiuni Pimco, Mohamed El-Erian, se teme de complexitatea tranziţiei de la creşterea economică susţinută prin politici monetare la cea generată de sectorul privat.

"Tranziţia este complexă. Implică schimbări într-un climat cu un mix ridicat de politici experimentale", a spus el.

Cel mai grav scenariu negativ, dar şi cel mai puţin probabil, ar fi o încetinire economică dură a Chinei, arată un studiu realizat în decembrie de Bank of America Merrill Lynch.

Efectele unei "aterizări dure" în China s-ar răsfrânge rapid pe alte pieţe emergente, în timp ce declinul preţurilor la materii prime ar alimenta presiunile deflaţioniste în Europa, avertizează Stephane Deo, analist la banca UBS. Un astfel de scenariu are, însă, o probabilitate redusă.

Deşi Europa nu mai reprezintă un risc la fel de puternic, nu a ieşit cu totul de pe radarul investitorilor, notează Financial Times.

Pentru Andreas Utermann, directorul de investiţii la Allianz Global Investors, riscul principal este cel al protecţionismului, de instituire, la presiunea populaţiei, de bariere pentru schimburile comerciale şi capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici