Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş în vacanţă/ Ţările în care această formă de recompensare este privită ca o insultă

Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş atunci când călătoresc dar aproape jumătate dintre respondenţi (48%) au avut nedumeriri în ceea ce priveşte suma potrivită, arată un studiu realizat de motorul de căutare momondo.

3480 afișări
Imaginea articolului Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş în vacanţă/ Ţările în care această formă de recompensare este privită ca o insultă

Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş în vacanţă/ Tările în care această formă de recompensare este privită ca o insultă

Cei mai mulţi români (39%) sunt de părere că 9-10% din valoarea notei reprezintă un bacşiş bun în restaurantele de acasă, dar cei mai mulţi americani consideră că 19-20% din preţul final ar trebui adăugat pentru calitatea serviciilor, iar 33% dintre canadieni obişnuiesc să lase 15-16% în plus în restaurante.

Chiar dacă nu şi-ar dori să fie consideraţi prea zgârciţi sau prea aroganţi, în funcţie de suma lăsată în plus, 57% dintre români au declarat că nu şi-ar dori ca bacşişul să fie inclus automat în nota de plată într-un restaurant.

În ţări ca Japonia sau China pur şi simplu nu se practică această formă de recompensare, iar de multe ori este privită ca o insultă. În celelalte ţări asiatice (în special în locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. În multe dintre restaurante apare o taxă de serviciu de până la 10%, dar nu întotdeauna banii ajung la persoana care serveşte. Prin urmare este recomandată o rotunjire a notei în numerar, pentru a mulţumi pentru serviciile de calitate.

În Australia sau Noua Zeelandă este în regulă dacă clienţii aleg să nu lase nimic în plus faţă de nota de plată, dar orice bacşiş va fi apreciat de persoana care serveşte masa, curăţă camera sau cară bagajele.

Cele mai vizitate locaţii de către români şi bacşişul obişnuit, sunt în Thailanda: rstaurant - 20 bht; txi - rotunjirea sumei; bar sau club - oricât - în recipientul comun; în Malaezia: restaurant - rotunjirea sumei; taxi - nu se obişnuieşte; hotel staff - RM2 - RM10; în Hong Kong: restaurant - 10-15%; taxi, bar - păstrarea restului

În Statele Unite ale Americii şi Canada bacşişul este mai mult decât uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajaţilor. Aproape mereu poate fi plătit cu cardul, ceea ce uşurează procesul, dar mulţi turişti obişnuiesc să aibă rezerve de bancnote de 1 dolar păstrate special pentru bacşiş.

În America Centrală este cel puţin la fel de important, întrucât cei mai mulţi dintre cei care lucrează în restaurante sau hoteluri au salarii mici şi se bazează pe aceste sume lăsate în plus pentru venitul lor lunar.

În America de Sud frecvenţa „atenţiilor” scade, dar sunt în continuare binevenite. În general nu se renunţă la bacşiş decât pentru motive întemeiate.

Cele mai vizitate locaţii de către români şi bacşişul obişnuit: SUA: Restaurant - minim 15-20%; Bar, Hotel Staff -1$/băutură, bagaj; Taxi - 1$-15-20%; Mexic: Restaurant - inclus în notă sau 10-20% cash; Bar, Hotel Staff, Taxi -10-20 Pesos/băutură, serviciu

Brazilia: Restaurant - inclus în notă sau 10%; Bar, Hotel, Taxi - Rotunjirea sumei

Ţările din Europa au viziuni diferite în ceea ce priveşte suma lăsată în plus, pe lângă nota de plată, chiar dacă în cele mai multe destinaţii turistice se practică această metodă de recompensare a serviciilor de calitate. În statele din vestul continentului preţul final include, de regulă, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi făcută doar rotunjind suma finală, dar dacă cineva merită o recompensă generoasă este de preferat ca bacşişul să ajungă direct la persoana respectivă (în special în Germania, unde bacşişul nu se lasă pe masă), în plus faţă de nota de plată.

În destinaţiile din estul Europei nu este uzual ca nota să fie suplimentată cu preţul serviciilor, de aceea se obişnuieşte adăugarea unei sume la preţul final. Ţările nordice asigură salarii decente şi pentru lucrătorii în restaurante sau hoteluri, de aceea bacşişul nu este aşteptat, dar nici considerat jignitor.

Cele mai vizitate locaţii de către români şi bacşişul obişnuit: Italia: Restaurant - inclus în notă sau 10%; Bar, Taxi - Rotunjirea sumei; Hotel Staff - 1-3 euro; Spania: Restaurant - inclus în notă, plus 5-10%; Bar -20 Cent; Taxi - Rotunjirea sumei; Hotel Staff - 1-5 Euro; Grecia: Restaurant - inclus în notă, plus Rotunjirea sumei; Bar, Taxi, Hotel Staff - Rotunjirea sumei; Franţa: Restaurant - inclus în notă, plus Rotunjirea sumei; Bar - nu se obişnuieşte; Taxi, Hotel Staff - 2-3 euro; Marea Britanie: Restaurant - inclus în notă sau 10-15%; Bar - nu se obişnuieşte; Hotel, Taxi - 10-15%

Studiul a fost realizat în baza datelor colectate în 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de ţări, dintre care 1.006 români cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.

 

 

 

Taguri:
bacşiş,
studiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici