Cel mai bogat rus şi-a vândut participaţia la Facebook

Mail.ru Group, controlat de miliardarul Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, a ieşit din acţionariatul Facebook prin vânzarea participaţiei de 0,6% pentru mai mult de 525 milioane de dolari, după creşterea puternică a acţiunilor reţelei de socializare în ultimele două luni.

532 afișări
Imaginea articolului Cel mai bogat rus şi-a vândut participaţia la Facebook

Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, este cotat de Bloomberg pe locul 34 în topul miliardarilor lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mail.ru, care deţine numeroase site-uri populare în Rusia, a anunţat joi că a vândut 14,2 milioane de acţiuni Facebook în perioada iulie-august, reprezentând 0,6% din compania americană.

Acţiunile Facebook au urcat cu 57% în acest an şi au depăşit cotaţia de la listarea din mai 2012, iar capitalizarea de piaţă a companiei a ajuns la 102 miliarde de dolari.

Usmanov, cel mai bogat rus, a investit devreme la Facebook, intrând în acţionariatul companiei în urma unei majorări de capital derulată în 2009 pe piaţa privată.

Mail.ru a ieşit, în etape, din acţionariatele Facebook, Groupon şi Zynga pentru a investi în propriile operaţiuni de socializare online şi jocuri.

Acţiunile Facebook au crescut cu 52% în această vară, datorită rezultatelor financiare peste aşteptări anunţate de companie, care a demonstrat astfel că poate monetiza accesările tot mai numeroase de pe smartphone-uri şi tablete.

Usmanov a anunţat în luna aprilie că a investit aproximativ 100 milioane de dolari în acţiuni Apple.

Acţiunile Facebook au scăzut puternic în lunile care au urmat după listare, care a avut loc în luna mai a anului trecut, şi au ajuns în luna septembrie a anului trecut la un minim de 17,73 dolari, din cauza temerilor investitorilor că nu va reuşi să monetizeze numărul tot mai ridicat de accesări de pe dispozitive mobile.

Compania a atras 16 miliarde de dolari prin listarea la bursă, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în sectorul IT.

Facebook aanunţat pentru trimestrul al doilea venituri de 1,8 miliarde de dolari, în urcare cu 53% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Profitul net al companiei a avansat la 333 milioane de dolari, faţă de o pierdere de 157 milioane de dolari în aprilie-iunie 2012.

Facebook a precizat că 41% din veniturile din publicitate obţinute în trimestrul al doilea au fost generate de smartphone-uri şi tablete, datorită noilor produse şi servicii dezvoltate de companie.

Reţeaua a ajuns la 1,15 miliarde utilizatori activi la jumătatea acestui an.

Cu o avere estimată la 20,4 miliarde de dolari, Usmanov este cel mai bogat rus şi este cotat de Bloomberg pe locul 34 în topul miliardarilor lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici