Cel mai mic preţ din UE: În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat/ Unde se vinde cel mai scump pământul | INFOGRAFIC

Datele Eurostat arată că România se clasează pe ultimul loc într-un clasament privind costurile pe un hectar arabil din ţările Uniunii Europene, cu 1.958 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă 19 eurocenţi pe metrul pătrat, adică mai puţin de 1 leu metrul pătrat.

3188 afișări
Imaginea articolului Cel mai mic preţ din UE: În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat/ Unde se vinde cel mai scump pământul | INFOGRAFIC

În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat, minimul pieţei din UE

La exproprierile pentru construcţia de autostrăzi, statul le oferă proprietarilor, ca despăgubire, sume între 1,5 şi 3,5 lei pe metrul pătrat, arată ultimele proiecte normative lansate în acest sens de Ministerul Transporturilor.

La nivel de state membre ale Uniunii Europene, preţul de aproape 2.000 de euro pe hectarul arabil este cel mai mic din Europa, iar la nivel de regiune, în Bulgaria - zona Yugozapaden - costurile pentru un hectar arabil sunt şi mai mici, 1.165 de euro/hectar.

Cel mai mare preţ de achiziţie pentru un hectar arabil din UE a fost în Olanda: 63.000 de euro în 2016.

Dintre regiunile Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cel mai scump teren arabil s-a situat în regiunea Liguria din Italia, cu o medie de 108.000 de euro pe hectar.

„Nivelul preţurilor terenurilor depinde de o serie de legi naţionale, regionale (clima, proximitatea reţelelor) şi factori localizaţi (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum şi forţele de piaţă ale cererii şi ofertei (inclusiv influenţa regulilor de proprietate străină). Ca atare, este interesant să observăm evoluţia preţurilor pentru regiuni în timp. Din datele disponibile, cea mai puternică creştere a preţurilor terenurilor arabile între 2011 şi 2016 se situează în Cehia (o creştere de trei ori), Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria (o dublare). Preturile au crescut şi în alte state membre, dar cu rate mult mai mici”, au precizat autorii studiului Eurostat.

În aproape toate regiunile, cumpărarea de teren arabil a fost mai scumpă decât cumpărarea de păşuni (aproape de 20 de ori mai scumpe în insulele greceşti din Voreio Aigaio). De asemenea, achiziţionarea de terenuri arabile irigabile a fost mai mult mai scumpă decât a terenului arabil care nu este irigabil (de şase ori mai scump în regiunea spaniolă de Murcia).

Instituţia europeană precizează că nu deţine date privind preţurile de vânzare/cumpărare a terenurilor agricole din Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Austria, Cipru şi Malta.

La închirierea terenurilor de la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, cel mai scump hectar a fost în Ţările de Jos, cu o medie de 791 de euro/hectar pe an, iar cea mai scumpă regiune la închiriere a fost Flevoland (Olanda) care a costat aproape dublul mediei naţionale 1.530 de euro/hectar pe an.

Informaţiile publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, provin dintr-un nou set de statistici privind preţurile şi chiriile terenurilor agricole, care acoperă majoritatea statelor membre ale UE unde au fost disponibile date. Instituţia europeană precizează că nu deţine date privind tarifele de închiriere a terenurilor agricole din România, Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Italia, Cipru şi Malta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici