- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.03.2018, 06:30)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai mic preţ din UE: În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat/ Unde se vinde cel mai scump pământul | INFOGRAFIC
Datele Eurostat arată că România se clasează pe ultimul loc într-un clasament privind costurile pe un hectar arabil din ţările Uniunii Europene, cu 1.958 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă 19 eurocenţi pe metrul pătrat, adică mai puţin de 1 leu metrul pătrat.
Urmărește
3200 afișări
În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat, minimul pieţei din UE
La exproprierile pentru construcţia de autostrăzi, statul le oferă proprietarilor, ca despăgubire, sume între 1,5 şi 3,5 lei pe metrul pătrat, arată ultimele proiecte normative lansate în acest sens de Ministerul Transporturilor.
La nivel de state membre ale Uniunii Europene, preţul de aproape 2.000 de euro pe hectarul arabil este cel mai mic din Europa, iar la nivel de regiune, în Bulgaria - zona Yugozapaden - costurile pentru un hectar arabil sunt şi mai mici, 1.165 de euro/hectar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Dintr-o dată am auzit împușcături”: Trump oferă detalii despre aparenta tentativă de asasinat. Ce spune despre suspect
-
UE ia în considerare un plan de împrumuturi de până la 40 miliarde de euro pentru Ucraina
-
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze. Oricum nu mai are ce face la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina, ziua 937. ISW: Armata ucraineană are nevoie de o creştere a armelor mecanizate pentru a spori capacităţile de luptă / Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească ţinte din Rusia fără acordul SUA
Cel mai mare preţ de achiziţie pentru un hectar arabil din UE a fost în Olanda: 63.000 de euro în 2016.
Dintre regiunile Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cel mai scump teren arabil s-a situat în regiunea Liguria din Italia, cu o medie de 108.000 de euro pe hectar.
„Nivelul preţurilor terenurilor depinde de o serie de legi naţionale, regionale (clima, proximitatea reţelelor) şi factori localizaţi (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum şi forţele de piaţă ale cererii şi ofertei (inclusiv influenţa regulilor de proprietate străină). Ca atare, este interesant să observăm evoluţia preţurilor pentru regiuni în timp. Din datele disponibile, cea mai puternică creştere a preţurilor terenurilor arabile între 2011 şi 2016 se situează în Cehia (o creştere de trei ori), Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria (o dublare). Preturile au crescut şi în alte state membre, dar cu rate mult mai mici”, au precizat autorii studiului Eurostat.
În aproape toate regiunile, cumpărarea de teren arabil a fost mai scumpă decât cumpărarea de păşuni (aproape de 20 de ori mai scumpe în insulele greceşti din Voreio Aigaio). De asemenea, achiziţionarea de terenuri arabile irigabile a fost mai mult mai scumpă decât a terenului arabil care nu este irigabil (de şase ori mai scump în regiunea spaniolă de Murcia).
Instituţia europeană precizează că nu deţine date privind preţurile de vânzare/cumpărare a terenurilor agricole din Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Austria, Cipru şi Malta.
La închirierea terenurilor de la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, cel mai scump hectar a fost în Ţările de Jos, cu o medie de 791 de euro/hectar pe an, iar cea mai scumpă regiune la închiriere a fost Flevoland (Olanda) care a costat aproape dublul mediei naţionale 1.530 de euro/hectar pe an.
Informaţiile publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, provin dintr-un nou set de statistici privind preţurile şi chiriile terenurilor agricole, care acoperă majoritatea statelor membre ale UE unde au fost disponibile date. Instituţia europeană precizează că nu deţine date privind tarifele de închiriere a terenurilor agricole din România, Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Italia, Cipru şi Malta.
Citeşte şi: Din ce în ce mai mulţi români îşi cumpără maşini. Vânzările auto au urcat la maximul ultimilor 10 ani
Citeşte şi: Clienţii unui lanţ de supermarketuri care reciclează sticle, PET-uri şi doze primesc bonuri de discount la cumpărături
Citeşte şi: Eugen Teodorovici anunţă o nouă ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, după revoluţia fiscală
Citeşte şi: La patru luni după ce a cumpărat Time Inc, grupul Meredith vrea să vândă mai multe publicaţii, printre care Time, Fortune şi Sports Illustrated
Citeşte şi: Indicele ROBOR la 3 luni îşi continuă creşterea
Citeşte şi: Retailerul care valorează de patru ori cât produce economia României într-un an. A depăşit Google şi a devenit a doua cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe alephnews.ro: Financial Times: UE caută alternative urgente fără SUA pentru finanțarea Ucrainei. Planul G7 privind utilizarea activelor rusești a eșuat
Citește pe www.zf.ro: ”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Citește și: Din ce în ce mai mulţi români îşi cumpără maşini. Vânzările auto au urcat la maximul ultimilor 10 ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care au fost ultimele cuvinte auzite de echipajul submersibilului Titan înainte de implozie? Noi detalii ies la iveală
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Motivul pentru care Victor Slav a părăsit-o pe Selina. Ce s-a întâmplat la Asia Express 2024, de fapt
CANCAN.RO
Cum se face corect și sănătos carnea la grătar. Dr. nutriționist Mihaela BILIC a dezvăluit secretul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe