Cele mai multe spaţii de retail s-au dezvoltat în zone dens populate, dar cu salariile cele mai mici

Stocul modern de spaţii de retail din afara Bucureştiului este de 1,9 milioane metri pătraţi, mare parte aflându-se în regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Nord-Vest, cele mai dense ca număr de locuitori, dar cele mai sărace ca nivel al salariului mediu, reiese dintr-un studiu al DTZ.

269 afișări
Imaginea articolului Cele mai multe spaţii de retail s-au dezvoltat în zone dens populate, dar cu salariile cele mai mici

Cele mai multe spaţii de retail s-au dezvoltat în zone dens populate, dar cu salariile cele mai mici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Astfel, din cele 7 regiuni administrative analizate în studiul Romania Regional Cities Retail Market 2014 publicat de DTZ Echinox, regiunea Nord-Est este cea mai dezvoltată din punct de vedere al stocului de retail modern, cu aproximativ 422.000 metri pătraţi. În această regiune se găseşte de altfel şi Suceava - oraşul cu cea mai mare densitate de metri pătraţi de retail la mia de locuitori (1.082 mp).

La polul opus se situează regiunea de Sud-Vest, cu un stoc total al spaţiilor moderne de retail de aproximativ 92.000 mp. Peste 240.000 mp de spaţii moderne de retail se găsesc în regiunea vestică, 213.000 mp în cea centrală şi 223.500 în regiunea sudică. În Nord-Vest şi Sud-Est stocurile sunt de 357.000 mp şi 367.000 mp.

Datele demografice şi economice pentru fiecare regiune administrativă din afara Capitalei arată că cele mai multe spaţii de retail modern se regăsesc în zonele care au cel mai mare număr de locuitori, dar cele mai mici salarii medii.

Astfel, din punct de vedere demografic, în top, cu aproximativ 908.500 locuitori se află regiunea Sud-Est, urmată de regiunile Nord-Est şi Nord-Vest, cu 774.000, respectiv 747.000 locuitori. În regiunea Sud-Est salariul mediu net este de 319 euro/lună, în Nord-Est de 301 euro/lună, iar în Nord-Vest de 318 euro/lună.

Cel mai ridicat nivel al veniturilor nete lunare se înregistrează în Sud, în oraşele Ploieşti şi Piteşti, cu o valoare medie de 386 euro/lună. Clasamentul este completat de oraşele din regiunea Vest cu o medie de 359 euro/lună şi cele din regiunea Centrală, cu o medie de 344 euro/lună.

Stocul modern de spaţii de retail din afara Bucureştiului este de 1,9 milioane de metri pătraţi, din care centrele comerciale totalizează 62%, parcurile de retail 22%, iar galeriile comerciale 16% din stocul total.

"Cu doar 104 mp de retail modern/1.000 de locuitori, fără a lua în calcul stocul din Capitală, România continuă să fie în urma celor mai importante ţări din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte media stoculul de retail modern/1.000 de locuitori în oraşele regionale. Lider rămâne Polonia unde stocul este de 303 mp/1.000 locuitori, urmată de Cehia (259 mp/1.000 locuitori) şi Ungaria cu 129 mp/1.000 de locuitori. Cu toate acestea identificăm o atitudine precaută a dezvoltatorilor, în prezent, în afara Bucureştiului, aflându-se în construcţie doar două centre comerciale", a declarat Bogdan Marcu, head of retail department DTZ Echinox.

Constanţa, Cluj Napoca, Piteşti şi Ploieşti sunt oraşele regionale cu trei centre comerciale moderne. Dintre acestea, Constanţa, cu 157.000 mp, este oraşul cu cel mai mare stoc de spaţii moderne de retail din afara Capitalei.

Iulius Mall Timişoara, cu o suprafaţă de 66.500 mp, este cel mai mare centru comercial din provincie, iar Sibiu Shopping City este cel mai mare parc de retail (84.600 mp). Primul centru comercial modern livrat în afara Bucureştiului este Iulius Mall Iaşi (2000).

Rata medie a chiriei, pentru o suprafaţă de 100 mp, în spaţiile din centrele comerciale dominante din oraşele analizate, se încadrează în intervalul 20-25 euro/mp/ lună. În oraşe precum Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa chiriile prime sunt cu 25-35% mai mari.

"Spre deosebire de 2013, când în provincie au fost livrate trei centre comerciale (Uvertura Mall Botoşani, AFI Palace Ploieşti şi Galaţi Shopping City), anul acesta este anunţată livrarea unui singur centru comercial Shopping City Târgu Jiu cu o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp. Pentru 2015 este anunţată livrarea în Braşov a centrului comercial Coresi Shopping Center cu o suprafaţă închiriabilă de 51.500 mp. De altfel, acestea sunt singurele centre comerciale aflate momentan în construcţie", se arată în studiu.

În Bucureşti şi Ilfov stocul modern de spaţii de retail este estimat la 875.000 de metri pătraţi.

Studiul analizează cele 7 regiuni administrative totalizând 28 de oraşe cu o populaţie mai mare de 50.000 de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici