Cererea de credite ipotecare s-a înjumătăţit

Cererea pentru credite ipotecare a scăzut cu peste 50% în primul trimestru din 2009 faţă de mijlocul anului trecut, când nu se resimţeau efectele crizei mondiale, dar va reveni în acest an şi se va plasa cu 15% peste 2008, potrivit directorului de retail al UniCredit Ţiriac Bank, Zoltan Major.

20 afișări
Imaginea articolului Cererea de credite ipotecare s-a înjumătăţit

Cererea de credite ipotecare s-a înjumătăţit (Imagine: Mediafax Foto)

"La ora actuală, cererea pentru credite ipotecare este foarte scăzută, pentru că populaţia aşteaptă ca preţurile să scadă în continuare. Cererea a scăzut cu peste 50% în primul trimestru faţă de o perioadă similară de dinainte de criză, respectiv mijlocul anului 2008(...) Motorul scăderii a fost preţul de pe piaţa imobiliară şi incertitudinea ridicată", a spus Major după o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea raportului World Retail Banking - Capgemini.

UniCredit a calculat un indice al posibilităţii de cumpărare (affordability index - raport între preţul pe metru pătat şi salariul mediu brut lunar).

Major a explicat că un indice ideal este de 2, iar în cazul României acesta a scăzut de la 6,5 anul trecut, la 3,8 în primul trimestru.

El a mai spus că, pe termen lung, o creştere a cererii de credite ipotecare de numai 15% poate fi considerată atât robustă, cât şi mult mai sănătoasă.

Citeşte şi:

Leul s-a depreciat

Gheţea: Creditul imobiliar se va revigora în maxim un an

Populaţia va obţine sume mai mari la credite ipotecare

Standardele de creditare se vor înăspri şi în primul trimestru

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici