CEZ a primit primele certificate verzi pentru energie eoliană produsă în Dobrogea

CEZ a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) primele certificate verzi pentru energie produsă în turbinele eoliene din Dobrogea şi livrată în reţeaua electrică naţională, a comunicat, luni, grupul ceh.

172 afișări
Imaginea articolului CEZ a primit primele certificate verzi pentru energie eoliană produsă în Dobrogea

CEZ a primit primele certificate verzi pentru energie eoliană produsă în Dobrogea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Vineri, 17 septembrie, Tomis Team, una din companiile Grupului în România, a primit deja certificatele verzi pentru luna august a acestui an", se arată într-un comunicat al CEZ.

Grupul are în funcţiune la Fântânele aproape 100 de turbine eoliene, cu o capacitate instalată de aproximativ 250 MW.

"Parcul eolian al CEZ a început deja să genereze energie cu cele aproape o sută de turbine conectate. Ca urmare a punerii în funcţiune a primei etape a Parcului eolian, grupul CEZ a obţinut şi licenţa de producţie pentru instalaţiile de la Fântânele", se arată în comunicat.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de electricitate din surse regenerabile, iar ANRE stabileşte cote anuale de certificate pentru furnizori, care sunt obligaţi să achiziţioneze de la producători un număr de certificate egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de electricitate furnizată consumatorilor finali.

Aceste certificate sunt emise lunar de operatorul de transport şi sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie electrică regenerabilă produsă şi livrată în reţea.

Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru perioada 2010 - 2012 este de 8,3% din totalul energiei comercializate.

După conectarea celei de a doua părţi a proiectului, cea de la Cogealac, CEZ va avea în România o putere instalată de 600 MW în turbine eoliene. Investiţia totalî în acest proiect este de 1,1 miliarde de euro.

Proiectul de la Cogealac este stopat din cauza divergenţelor dintre Inspectoratul teritorial în Construcţii Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa cu privire la autorizaţia de construcţie.

CEZ a intrat pe piaţa distribuţiei şi furnizării de electricitate din România în 2005, când a cumpărat de la Electrica filiala Electrica Oltenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici