CFR Călători ar putea primi în acest an subvenţii de 937 milioane lei

CFR Călători ar putea primi în acest an, de la bugetul de stat, subvenţii de 937,18 milioane lei, mai reduse atât faţă de cele de anul trecut cât şi faţă de suma solicitată de companie, de 1,37 miliarde lei.

66 afișări
Imaginea articolului CFR Călători ar putea primi în acest an subvenţii de 937 milioane lei

CFR Călători ar putea primi în acest an subvenţii de 937 milioane lei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul trecut nivelul iniţial al compensaţiilor a fost de 956,25 milioane de lei, însă a fost majorat ulterior de Guvern până la 1,15 miliarde lei.

Subvenţiile acoperă diferenţa dintre costurile reale ale companiei şi veniturile atrase din vânzarea biletelor.

CFR Călători va primi 250 milioane lei de la buget pentru achiziţia şi modernizarea de vagoane şi locomotive, cu 47% mai puţin faţă de necesarul estimat la 473,5 milioane lei, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea actului adiţional pe anul 2011 la contractul de activitate a operatorilor feroviari pentru perioada 2008-2011, elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

Suma va fi folosită pentru achiziţia de vagoane noi pentru trenuri de zi şi de noapte, inclusiv pentru transport autoturisme (56 milioane lei), pentru modernizarea vagoanelor (71,94 milioane lei), modernizarea locomotivelor (25 milioane lei) şi achiziţia de rame electrice (97 milioane lei).

Lista programelor prioritare a rămas neschimbată faţă de 2010 şi 2009, pe primul loc situându-se modificarea categoriilor de trenuri operate, urmat de programul de dotare cu rame electrice, programul de achiziţie şi modernizare a locomotivelor, programul de achiziţie şi modernizare a vagoanelor şi programul de implementare a sistemului electronic de vânzare a biletelor, care urmăreşte achiziţia de soft şi echipamente.

Alţi operatori, privaţi, care vor primi compensaţii sunt Servtrans (2,94 milioane lei), Regiotrans (146,76 milioane lei), Regional (21,74 milioane lei), Transferoviar (37,34 milioane lei).

Subvenţiile pentru toate companiile sunt sub nivelul solicitat de acestea.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, contractele de servicii publice se încheie pentru o durată de patru ani, se aprobă de Guvern şi se actualizează anual, după aprobarea bugetului de stat, iar modificările se vor face ori de câte ori este nevoie, dar cel puţin o dată pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici