China a devenit în trimestrul al doilea cea mai mare piaţă de PC-uri, devansând SUA

China a devenit în trimestrul al doilea cea mai mare piaţă de computere personale la nivel mondial, devansând Statele Unite, după trei decenii de dominaţie americană într-o industrie în care Apple şi IBM au avut activitate de pionierat, transmite Bloomberg.

116 afișări
Imaginea articolului China a devenit în trimestrul al doilea cea mai mare piaţă de PC-uri, devansând SUA

China a devenit în trimestrul al doilea cea mai mare piaţă de PC-uri, devansând SUA (Imagine: Shutterstock)

Vânzările de PC-uri din China au crescut cu 14% în trimestrul al doilea, la 18,5 milioane de unităţi, depăşind pentru prima oară livrările din SUA, care au scăzut cu 4,8%, la 17,7 milioane unităţi, a declarat Bryan Ma, analist la compania de cercetare a pieţei IDC.

La nivel anual, China va devansa probabil SUA în 2012.

Estimările scot în evidenţă importanţa tot mai mare a consumatorilor din China pentru economia mondială, după ce această ţară a devenit în 2009 cea mai mare piaţă auto din lume.

Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, a anunţat în această lună că ar putea să se retragă din acest sector, în timp ce grupul chinez Lenovo a raportat un profit trimestrial care aproape s-a dublat.

"Trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu, aşa cum a fost şi cu piaţa auto, iar acel moment a venit. China are o populaţie uriaşă, iar veniturile acesteia sunt în creştere", a declarat Toshihiro Nagahama, economist şef la Dai-ichi Life Research Institute din Tokyo.

Valoarea livrărilor de computere în China a fost în trimestrul al doilea de 11,9 miliarde de dolari, comparativ cu 11,7 miliarde de dolari în cazul celor din Statele Unite, a arătat Ma.

În China au avut loc în intervalul menţionat 22% din livrările de PC-uri la nivel mondial, cu un punct procentual peste cele din SUA.

Livrările din China vor atinge în acest an 72,4 milioane de PC-uri, cu circa un milion mai puţine decât cele din Statele Unite.

Anul viitor, livrările din China vor creşte probabil cu 18% şi vor depăşi nivelul de 76,6 milioane PC-uri anticipat pentru Statele Unite, a spus analistul de la IDM.

Hewlett-Packard a intrat relativ târziu pe piaţa PC-urilor, la începutul anilor '90, şi a ajuns lider în 2002, prin achiziţia Compaq Computer.

Cu ani înainte, HP a refuzat o propunere din partea unuia dintre inginerii săi, de a cumpăra proiectul unui computer personal inventat de acesta. Acest inginer este co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, care a transformat ideea în modelul Apple I, la jumătatea anilor '70.

Apple a fost un pionier al pieţei cu Apple I, dar IBM a extins folosirea acestei categorii de produse, cu lansarea primului PC, în 1981.

Totuşi, un număr tot mai mare de chinezi urmează tendinţa internaţională şi optează pentru iPad şi alte tablete.

Directorul general al Lenovo, Yang Yuanqing, a atribuit în februarie încetinirea creşterii pieţei de PC-uri trecerii la tablete.

Lenovo a început anul trecut să vândă noi produse, precum smartphone-uri şi tablete care concurează produsele Apple şi Acer.

Piaţa mondială a tabletelor va depăşi 230 milioane de unităţi în 2015, comparativ cu numai 20 de milioane de unităţi vândute anul trecut, potrivit companiei de cercetare a pieţei Informa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici