China a pierdut zeci de miliarde de dolari din cauza investiţiilor pe pieţele de capital

China a pierdut zeci de miliarde de dolari din rezervele valutare prin investiţii greşit plasate în titluri de valoare, efectuate anul trecut, chiar înaintea prăbuşirii pieţelor de capital internaţionale, potrivit publicaţiei Financial Times.

19 afișări
Imaginea articolului China a pierdut zeci de miliarde de dolari din cauza investiţiilor pe pieţele de capital

China a pierdut zeci de miliarde de dolari din cauza investiţiilor pe pieţele de capital (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Agenţia de Stat pentru Valută, care administrază fonduri de aproape 2.000 miliarde dolari, a plasat investiţii masive pe pieţele de capital internaţionale la începutul anului 2007, continuând această strategie cel puţin până la colapsul băncilor ipotecare americane Freddie Mac şi Fannie Mae, în iulie 2008, notează Financial Times.

În aceste condiţii, până la mijlocul verii anului trecut, peste 15% din rezervele valutare ale administraţiei au fost investite în active cu risc, incluzând acţiuni şi obligaţiuni emise de companii.

Valoarea acestor active a fost calculată de analişti la 160 miliarde de dolari, ceea ce s-ar putea să fi generat pierderi de 80 miliarde de dolari pentru statul chinez, având în vedere evoluţia pieţei de capital.

Numai titlurile de valoare deţinute de China în SUA până în iunie 2008 au avut o valoare totală de 100 miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât plasamentele din aceeaşi perioadă a 2007, potrivit datelor Trezoreriei americane.

Investitorilor chinezi le este, în general, interzis să investească în străinătate, aceste drepturi revenind în mod normal numai statului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici