China are datorii "ascunse" în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari

Autorităţile locale din China au acumulat datorii "ascunse" de cel puţin 10.000 miliarde de yuani (1.500 miliarde de dolari), pe care le-au mascat folosind mii de vehicule investiţionale folosite pentru împrumuturi, a declarat parlamentarul chinez Yin Zhongqing.

50 afișări
Imaginea articolului China are datorii "ascunse" în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari

China are datorii "ascunse" în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Aceste datorii vor deveni, probabil, neperformante odată cu apropierea de finalizare a proiectelor pe care le-au finanţat, consideră Yin, membru al comisiei pentru finanţe şi afaceri economice din parlamentul Chinei, într-un interviu pentru Reuters Insider, preluat de CNBC.

Nu este clar în prezent care împrumuturi vor deveni neperformante, întrucât acestea nu trebuie achitate până la încheierea proiectelor pentru care au fost contractate.

"Valoarea mare a datoriilor acumulate de autorităţile locale de la finele lui 2008 pentru a combate impactul crizei financiare globale va deveni o povară grea pentru dezvoltarea ulterioară a Chinei", a spus oficialul chinez.

Autorităţile locale, de nivel districtual, au un risc ridicat de faliment, deoarece dispun de puţine resurse financiare, a avertizat Yin.

"În 2009 şi 2010, 70% din împrumuturile de pe aceste platforme de investiţii şi finanţare au fost generate la nivel districtual, unde autorităţile nu au active valoroase, iar unele nu-şi permit nici măcar plata salariaţilor. Datoriile acumulate astfel, chiar şi cu garanţii guvernamentale, pur şi simplu nu pot fi plătite. În alte cuvinte, când au împrumutat banii, autorităţile locale nu intenţionau să îi returneze", a afirmat parlamentarul.

Autorităţilor locale din China le este interzis să se împrumute direct, astfel că înfiinţează vehicule investiţionale care iau credite de la bănci, garantate de stat sau cu active, mai ales terenuri. Aceste datorii nu apar în datele autorităţilor centrale de la Beijing.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici