China, interesată de investiţii în infrastructură, construcţii şi turism în România

Oficialii chinezi şi-au manifestat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii în România, în domeniile infrastructurii, construcţiilor şi turismului dar şi pentru participarea la proiecte de investiţii în zona Mării Negre, în timpul vizitei făcute de Cristian Diaconescu.

170 afișări
Imaginea articolului China, interesată de investiţii în infrastructură, construcţii şi turism în România

China, interesată de investiţii în infrastructură, construcţii şi turism în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MAE susţine într-un comunicat difuzat miercuri, că din convorbirile purtate de ministrul Cristian Diaconescu, în timpul vizitei oficiale pe care o face la Beijing, în contextul aniversării a 60 de ani de relaţii bilaterale, a reieşit că relaţia bilaterală dintre România şi China este foarte bună şi există resurse pentru fi dezvoltată în continuare, atât în plan politic, cât şi economic.

Cristian Diaconescu s-a întâlnit cu omologul său chinez, Yang Jiechi, dar şi cu Liu Jieyi, şeful-adjunct al Departamentului de Relaţii Internaţionale al Partidului Comunist şi cu Zhao Jinjun, vice-preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez.

"Am identificat împreună cu interlocutorii chinezi patru paliere care ar putea să fie baza dezvoltării viitoare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale: dezvoltarea colaborării la nivelul IMM-urilor, realizarea de parteneriate industriale sectoriale; cooperarea strânsă la nivelul administraţiilor locale pentru identificarea de proiecte de interes reciproc; implicarea în proiectele şi programele promovate de Uniunea Europeană", a spus Cristian Diaconescu, potrivit comunicatului MAE.

MAE precizează că oficialii celor două ţări şi-au exprimat preocuparea pentru reducerea deficitului comercial bilateral dintre România şi China.

China este interesată de dezvoltarea unor proiecte de investiţii în România, în domeniile infrastructurii, construcţiilor şi turismului, fiind stabilit în acest context că este important ca în perioada următoare să fie convocate Comisia Mixtă inter-guvernamentală şi Grupul de lucru pe probleme de infrastructură. Autorităţile chineze s-au arătat interesate de participarea la proiecte de investiţii în zona Mării Negre.

Potrivit MAE, oficialii chinezi au spus că încurajează exportatorii din România să pătrundă pe piaţa de consum din Republica Populară Chineză, dorind să sublinieze că, din punct de vedere politic, o implicare activă a acestora este dorită şi aşteptată.

De asemenea, potrivit MAE, "ambele părţi au exprimat disponibilitate privind deschiderea reciprocă a unor filiale ale principalelor instituţii bancare din România şi Republica Populară Chineză, în cele două capitale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici