China se îndreaptă spre o criză în sectorul imobiliar. S-a construit atât de mult încât 1,4 miliarde de oameni nu ar umple toate locuinţele vacante

Nici măcar populaţia Chinei, de 1,4 miliarde de locuitori, nu ar fi suficientă pentru a umple toate apartamentele goale din întreaga ţară, a declarat sâmbătă un fost oficial de la Beijing, într-o critică publică la adresa pieţei imobiliare din ţară, afectată de criză.

838 afișări
Imaginea articolului China se îndreaptă spre o criză în sectorul imobiliar. S-a construit atât de mult încât 1,4 miliarde de oameni nu ar umple toate locuinţele vacante

Sursa foto: Mediafax Foto

Sectorul imobiliar din China, cândva pilonul economiei, s-a prăbuşit din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată a datoriilor, în urma unei măsuri drastice de restricţionare a noilor împrumuturi, informează Reuters.

Dezvoltatorii de renume, cum ar fi Country Garden Holdings, continuă să se clatine aproape de incapacitate de plată chiar şi în prezent.

Până la sfârşitul lunii august, suprafaţa combinată a locuinţelor nevândute se ridica la 648 de milioane de metri pătraţi, arată cele mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică (NBS). Aceasta ar fi egală cu 7,2 milioane de locuinţe, potrivit calculelor Reuters, pe baza unei dimensiuni medii a locuinţei de 90 de metri pătraţi.

Această cifră nu ia în calcul numeroasele proiecte rezidenţiale care au fost deja vândute, dar care nu au fost încă finalizate din cauza problemelor de lichiditate, sau multiplele locuinţe achiziţionate de speculatori în ultima revenire a pieţei din 2016 care au rămas vacante, care împreună reprezintă cea mai mare parte a spaţiului neutilizat, estimează experţii.

"Câte locuinţe vacante există acum? Fiecare expert dă o cifră foarte diferită, cel mai extremist fiind de părere că numărul actual de locuinţe vacante este suficient pentru 3 miliarde de oameni", a declarat He Keng, în vârstă de 81 de ani, fost director adjunct al biroului de statistică.

"Această estimare ar putea fi un pic cam mult, dar 1,4 miliarde de oameni probabil că nu le pot umple", a declarat He la un forum în oraşul Dongguan, din sudul Chinei.

Opinia sa negativă asupra acestui sector semnificativ din punct de vedere economic, exprimată în cadrul unui forum public, contrastează puternic cu naraţiunea oficială potrivit căreia economia chineză este "rezistentă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici