China vrea să construiască cea mai rapidă linie de cale ferată din lume

China vrea să construiască cea mai rapidă linie de cale ferată din lume, între capitala Beijing şi centrul financiar Shanghai, distanţa de 1.300 de kilometri urmând să fie parcursă în patru ore începând din 2012, când vor fi finalizate lucrările, faţă de zece ore în prezent.

423 afișări
Imaginea articolului China vrea să construiască cea mai rapidă linie de cale ferată din lume

China vrea să construiască cea mai rapidă linie de cale ferată din lume (Imagine: Mediafax/AFP)

Trenurile vor putea circula cu până la 380 de kilometri pe oră, a declarat inginerul şef adjunct al Ministerului pentru Căi Ferate, Zhang Shuguang, citat de China Daily.

Anterior, planurile indicau că trenurile vor circula cu maxim 350 de kilometri pe oră, aceeaşi viteză cu generaţia actuală a serviciilor de mare viteză din China, ceea ce însemnă ca distanţa dintre Beijing şi Shanghai să fie parcursă în cinci ore.

Lucrările de construcţie la noua cale ferată au început în aprilie şi oficialii chinezi anticipează că vor fi finalizate în patru ani.

Linia de cale ferată face parte din planurile ambiţioase ale Chinei de a construi peste 12.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză pentru a lega principalele oraşe chineze.

Guvernul va aloca câteva sute de miliarde de dolari pentru a moderniza sistemul de cale ferată până în 2020, linia Beijing-Shanghai fiind primul proiect dintre cele majore.

China a inaugurat în luna august o linie de cale ferată de mare viteză între Beijing şi oraşul-port Tianjin, din est.

Ministerul pentru Căi Ferate a anunţat la acea dată că linia de cale ferată de 120 de kilometri lungime este prima din lume pe care se poate circula cu 350 de kilometri pe oră.

Trenul "glonţ" Shinkansen din Japonia şi ICE al Siemens pot merge în medie cu 300 de kilometri pe oră, dar o nouă versiune a unităţii japoneze, Fastech 360Z, va opera cu circa 360 de kilometri pe oră când va intra în funcţiune.

China are deja un serviciu de transport feroviar care atinge viteze de peste 430 de kilometri pe oră, respectiv linia MAGLEV dintre centrul Shanghai şi principalul aeroport internaţional al oraşului, care utilizează o linie magnetică şi pluteşte deasupra căii ferate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici