Chinezii încep analizele tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanţa şi inelul CFR Bucureşti

Vicepremierul Liviu Dragnea, aflat în China, a semnat cu vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei un memorandum pentru începerea analizelor tehnice premergătoare liniei feroviare de mare viteză spre Constanţa via Bucureşti şi modernizării inelului feroviar Bucureşti.

6498 afişări
Imaginea articolului Chinezii încep analizele tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanţa şi inelul CFR Bucureşti

Chinezii încep analizele tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanţa şi inelul CFR Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Analizele tehnice vor fi efectuate gratuit de către partea chineză.

Documentul nu face vreo referire la modernizarea căii ferate care leagă nordul şi sudul României.

După semnarea acestui acord , în zilele imediat următoare, specialişti din partea companiei de căi ferate din China vor veni în România pentru a începe analizele preliminare care vor sta la baza elaborării studiilor de fezabilitate.

"Este un document important, este un moment important, pentru că negocierile intraseră într-un oarecare impas, dar, după întâlnirea cu vicepremierul chinez, pe care l-am rugat să ceară Comisiei de Reformă şi Dezvoltare a Chinei să fie de acord să finalizeze negocierile cu Ambasada României, s-a negociat până aseară târziu", a spus Dragnea.

Partea română doreşte ca linia feroviară rapidă să fie construită de la zero şi nu refăcută cea existentă, deja modernizată cu fonduri UE.

O altă condiţie stipulată în document prevede ca şi firme din România să lucreze la aceste proiecte.

Luni, vicepremierul Liviu Dragnea l-a rugat pe omologul său chinez, Zhang Gaoli, să intervină la Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei pentru urgentarea semnării acordului de construcţie a liniei feroviare de mare viteză spre Constanţa, precum şi de modernizare a altor reţele feroviare.

Cei doi oficiali s-au întâlnit, luni, la Beijing, şi printre subiectele de interes comun abordate s-au aflat şi realizarea a trei proiecte importante, respectiv linia feroviară de mare viteză spre Constanţa via Bucureşti, modernizarea inelului feroviar al Bucureştiului, precum şi modernizarea căii ferate care leagă nordul şi sudul României, respectiv graniţa cu Republica Moldova, de graniţa cu Bulgaria, la Ruse.

El a adăugat că, la scurt timp după întrevederea cu Zhang Gaoli, a primit "semnale" că omologul său chinez a vorbit cu factorii de decizie ai Comisiei şi că marţi se va încerca finalizarea discuţiilor şi semnarea acordului.

În luna noiembrie, fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a anunţat că România vrea să atragă investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritară fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteză de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa, prin Bucureşti, având un cost estimat de 11 miliarde euro.

Ministrul a arătat că proiectul care va lega Bucureşti de Viena ar avea un impact major asupra creşterii numărului de pasageri pe calea ferată şi ar permite circulaţia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la oră.

Alte proiecte pe care autorităţile le-au propus părţii chineze vizează modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferată Iaşi-Giurgiu sau dezvoltarea a două terminale multimodale pentru Portul Constanţa.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind şi coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la Bucureşti, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici