Chiriile birourilor din Bucureşti vor scădea cu peste 10-12%

Chiriile birourilor din Bucureşti vor scădea în acest an cu peste 10-12%, pe măsură ce firmele îşi vor reduce costurile, iar stocul de spaţii va creşte, ceea ce va diminua atractivitatea acestui segment pentru investitori, estimează compania Cushman&Wakefield.

15 afișări
Imaginea articolului Chiriile birourilor din Bucureşti vor scădea cu peste 10-12%

Chiriile birourilor din Bucureşti vor scădea cu peste 10-12%

"În România, deoarece majoritatea companiilor, atât cele locale, cât şi cele multinaţionale, se confruntă cu scăderi ale cifrei de afaceri, va exista o tendinţă de scădere a costurilor, inclusiv a celor pentru închirierea spaţiilor. Aceasta, împreună cu o tendinţă de creştere a stocului de spaţii de birouri, va avea ca rezultat o scădere a chiriilor, cu 10-12 %, posibil chiar mai mult, pentru anul 2009", a declarat, într-un comunicat, directorul departamentului investiţii al Cushman&Wakefield România, Costel Florea.

Astfel, chiriile vor scădea până la circa 18-20 euro/mp/ lună, pentru zonele de birouri prime, având în vedere că la sfârşitul anului trecut chiriile în Bucureşti se situau la o medie de 21 de euro/mp/lună, nivel similar cu cel din 2007.

"În condiţiile scăderii chiriilor, atractivitatea spaţiilor de birouri pentru investitori scade, deoarece există riscul diminuării veniturilor între momentul achiziţiei şi momentul vânzării către un alt investitor. Pentru a diminua aceste riscuri investitorii vor face oferte la valori mai mari ale yieldurilor (randamente - n.r.)", a explicat Florea.

În opinia sa, vor avea atractivitate mai mare acele proprietăţi care sunt închiriate la valori sub media pieţei pentru zona respectivă.

"În general, investitorii nu sunt interesaţi să cumpere atunci când piaţa scade, fie că este vorba despre preţuri, fie că este vorba despre chirii", a adăugat reprezentantul Cushman.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici