Chiriile continuă să se scumpească. Oferta de apartamente disponibile pentru închiriere este în creştere

  • Oferta totală de apartamente disponibile pentru închiriere este în creştere, iar chiriile continuă să se scumpească, reiese dintr-o analiză Imobiliare.ro.
  • Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere au 2 camere.
748 afișări
Imaginea articolului Chiriile continuă să se scumpească. Oferta de apartamente disponibile pentru închiriere este în creştere

Portalul imobiliar prezintă cinci caracteristici ale segmentului de închirieri de locuinţe.

1. Oferta totală de apartamente disponibile pentru închiriere este în creştere. Aproape 26.500 de apartamente îşi aşteaptă, la ora actuală, chiriaşii potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro. Numărul locuinţelor scoase la închiriere este în uşoară creştere faţă de sfârşitul verii trecute. Atunci, existau la nivelul pieţei locale aproape 25.500 de apartamente care puteau fi închiriate.

2. Chiriile continua să se scumpească. La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se poate observa o tendinţă de majorare a preţurilor. Garsonierele s-au scumpit, de exemplu, cu 10% faţă de începutul anului 2023. Chiria solicitată, în medie, de proprietari pentru apartamentele cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună, după o majorare cu 13% în acelaşi interval de timp. Unele dintre cele mai semnificative majorări ale preţurilor nu s-au înregistrat însă anul acesta în Capitală, ci în Constanţa. În acest caz, proprietarii au scumpit chiriile cu circa 23% la apartamentele cu 2 şi 3 camere. Nu bucureştenii, ci clujenii plătesc cele mai mari chirii la garsoniere şi apartamente cu 2 camere.

„Ne apropiem, totodată, de începerea unui nou an universitar, iar numărul celor care vor intra în goana după chirie va fi tot mai mare, în condiţiile în care ponderea cea mai ridicată a instituţiilor de învăţământ superior şi a studenţilor este prezentă în Municipiul Bucureşti. Ne aşteptăm să vedem, în acest context, noi majorări ale preţurilor”, arată sursa citată.

Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere au 2 camere. Datele arată că cele mai multe apartamente scoase, la ora actuală, pe piaţa închirierilor din Capitală se înscriu în segmentul locuinţelor cu 2 camere. Este vorba despre 13.700 de astfel de unităţi care îşi aşteaptă chiriaşii. Oferta pe acest segment este mult mai generoasă decât cea înregistrată pe orice alt tip de apartamente, reprezentând 52% din total. Anul trecut, reprezenta 51% din totalul ofertei. Spre comparaţie, apartamentele cu 3 camere însumează 24% din oferta totală disponibilă la nivelul pieţei din Capitală, în timp ce locuinţe chiar mai spaţioase, cu 4 sau mai multe camere, pretabile pentru familii mari sau persoanele care intenţionează să împartă cheltuielile lunare cu mai mulţi colegi de apartament, sunt cele mai rare. Numărul lor reprezintă doar 8% din oferta totală disponibilă la nivelul pieţei locale.

4. Numărul garsonierelor disponibile la închiriere scade în Bucureşti. La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se înregistrează în luna august o tendinţă de scădere a numărului garsonierelor disponibile pentru închiriere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Persoanele aflate în căutarea unei chirii au de ales, în momentul de faţă, între 4.233 de astfel de locuinţe. Există posibilitatea ca această tendinţă să se accentueze pe plan local odată cu apropierea noului an universitar.

5. Cererea pentru locuinţele de închiriat este în creştere. Din trimestrul al II-lea al anului trecut şi până la finele trimestrului al II-lea din 2023, deci în doar 12 luni, nivelul cererii pentru proprietăţile disponibile la închiriere în Bucureşti a crescut cu 35%. Este vorba atât despre apartamente, cât şi despre case, indiferent de vechimea imobilelor. Astfel, aproximativ 52.100 de potenţiali chiriaşi au ajuns, în trimestrul al doilea al acestui an, să caute o proprietate de închiriat pe portalul menţionat. Spre comparaţie, în Cluj-Napoca cererea pentru proprietăţi de închiriat s-a majorat cu un procent spectaculos, de 98%, iar în alte oraşe mari din ţară precum Timişoara, Braşov sau Iaşi, creşterile au fost cuprinse între 19% şi 48%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici