Chiţoiu: Vrem dublă listare pentru companiile de stat din energie, la Bursa de Valori Bucureşti şi pe burse externe

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat luni, la audierile comisiilor reunite din Parlament, că Guvernul vrea să listeze companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi pe pieţele externe.

301 afișări
Imaginea articolului Chiţoiu: Vrem dublă listare pentru companiile de stat din energie, la Bursa de Valori Bucureşti şi pe burse externe

Chiţoiu: Vrem dublă listare pentru companiile de stat din energie, la Bursa de Valori Bucureşti şi pe burse externe (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"Vom continua privatizarea prin vânzarea pe bursă a societăţilor Hidroelectrica, respectiv 10% prin majorare de capital, Transgaz şi Romgaz cu câte 15% şi Nuclearelectrica cu 10%. Toate aceste societăţi au profit, vrem să facem o dublă listare şi pe piaţa internaţională", a spus Chiţoiu, prezentându-şi obiectivele mandatului.

Listarea acestor companii a fost asumată de România faţă de FMI şi Comisia Europeană.

Alt obiectiv al lui Chiţoiu este continuarea procesului început de fostul executiv privind numirea unor directori independenţi politic la conducerea unor companii de stat. Chiţoiu a afirmat că până în septembrie va fi finalizată selecţia acestor manageri la companiile de stat Hidroelectrica, Transgaz, Electrica, Oltchim şi complexele energetice din Oltenia.

Totodată, Chiţoiu a spus că noul Guvern va implementa guvernanţă corporatistă la societăţile deţinute de Ministerul Economiei.

"Cât timp aceste societăţi sunt conduse de persoane nominalizate de partidele politice nu am reuşit să facem aceste companii să performeze", a adăugat el.

Chiţoiu a spus că vrea să stimuleze mediul de afaceri, pentru că "în ultimii trei ani IMM-urile au fost distruse printr-o singură măsură, impozitul minim", impozit pe care l-a catalogat drept o "aberaţie economică".

Tot o "aberaţie economică" este, în opinia sa, şi faptul că reprezentanţii statului în Consilii de Administraţie la companii de stat au indemnizaţie de 47 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici