Christine Lagarde ar fi un foarte bun candidat la şefia FMI, spune un ministru francez

Ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, ar fi un "foarte bun candidat" pentru poziţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), însă nu va fi uşor pentru Franţa să păstreze funcţia, a declarat joi la un post de radio ministrul transporturilor de la Paris.

196 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde ar fi un foarte bun candidat la şefia FMI, spune un ministru francez

Christine Lagarde ar fi un foarte bun candidat la şefia FMI, spune un ministru francez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe al Franţei, a demisionat joi cu efect imediat. El se află în arest la New York de la sfârşitul săptămânii trecute, acuzat de tentativă de viol. Strauss-Kahn a negat toate acuzaţiile, însă a fost nevoit să cedeze presiunilor şi să se retragă de la şefia FMI.

În timp ce Europa încearcă să impună păstrarea tradiţiei de a avea un european în poziţia de lider al Fondului, Christine Lagarde se numără printre numele vehiculate în ultimele zile în presa internaţională ca posibili candidaţi la funcţia acum vacantă.

Cele mai importante presiuni vin din partea marilor economii emergente, care au devenit în ultimii ani motorul de creştere al economiei mondiale şi doresc o mai mare influenţă asupra politicilor economice globale şi implicit în conducerea instituţiilor financiare internaţionale. FMI are însă un rol important în soluţionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, ajutând la coordonarea pachetelor de bailout ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

"Sunt convins că este un candidat foarte bun. Am călătorit împreună cu ea în Asia şi pot confirma popularitatea ei în rândul miniştrilor din marile state emergente. Cred că ar fi un candidat foarte bun dar, acestea fiind spuse, va fi foarte dificul în contextul actual. Din păcate, nu doar Franţa visează să aibă şefia FMI", a afirmat ministrul francez al Transporturilor, Thierry Mariani.

Guvernul francez nu a avut o reacţie oficială imediată la demisia lui Strauss-Kahn. Problema înlocuirii sale ar putea fi una dintre principalele teme de discuţie la summitul G8 de săptămâna viitoare, din oraşul francez Deauville.

Lagarde a refuzat să comenteze pe marginea zvonurilor că ar candida la şefia FMI, însă este considerată "bine văzută" de cancelarul german Angela Merkel şi a primit deja susţinere oficială din partea mai multor colegi europeni, printre care ministrul Finanţelor din Suedia, Anders Borg.

Borg a declarat joi la un post de radio că demisia lui Strauss-Kahn a fost un pas logic în această situaţie, iar desemnarea unui succesor trebuie să aibă loc rapid.

El a arătat, în legătură cu Lagarde, că a avut "o experienţă foarte pozitivă".

"A fost o forţă puternică în Ecofin şi foarte, foarte importantă în lucrările G20", a arătat oficialul suedez.

Pe lângă naţionalitatea franceză, un alt obstacol pentru Lagarde ar putea fi acuzaţiile de abuz de putere aduse de deputaţii opoziţiei din Franţa.

Procuratura franceză a recomandat efectuarea unei anchete privind rolul lui Lagarde în acordarea unor compensaţii de 285 milioane euro către un cunoscut om de afaceri francez în anul 2008 pentru a pune capăt litigiilor acestuia cu o bancă de stat.

O comisie formată din trei judecători trebuie să decidă până în luna iunie dacă va fi declanşată o investigaţie. Lagarde a negat acuzaţiile, iar niciuna dintre părţile implicate nu a sugerat că ministrul ar fi profitat personal de situaţia în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici