Cinci bănci au primit 540 de milioane de euro pentru finanţarea IMM-urilor, printr-un acord cu BEI

Cinci bănci au semnat miercuri, la Bucureşti, cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), acorduri de garantare pentru implementarea Iniţiativei pentru IMM-uri în România, prin care se oferă finanţări noi totalizînd 540 de milioane de euro pentru întreprinderi din toate regiunile ţării.

733 afişări
Imaginea articolului Cinci bănci au primit 540 de milioane de euro pentru finanţarea IMM-urilor, printr-un acord cu BEI

Cinci bănci au primit 540 de milioane de euro pentru finanţarea IMM-urilor, printr-un acord cu BEI

Iniţiativa pentru IMM este o schemă de colaborare între Grupul BEI (Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii), Guvernul României şi Comisia Europeană. Cele cinci bănci participante care au semnat acorduri până în acest moment sunt Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi BancPost.

Acordurile cu cele cinci bănci urmăresc să faciliteze accesul la finanţare pentru IMM-uri româneşti, oferindu-se o garanţie care acoperă 60% din fiecare credit şi dobândă redusă. Se estimează că se vor sprijini aproximativ 3.700 de IMM-uri.

România contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de duro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, împreună cu resurse ale BEI şi ale programului Orizont 2020.

Comentând asupra semnării acordurilor, Roger Havenith, director general adjunct al FEI, a declarat: „Iniţiativa pentru IMM s-a bucurat de o cerere mare şi mă bucur că s-au semnat deja cinci acorduri de garantare. Prin aceste acorduri, se vor finanţa 3.700 de IMM-uri în următorii ani. Combinaţia dintre fondurile europene structurale şi de investiţii, resursele Orizont 2020 ale UE şi cele ale Grupului BEI permit Fondului European de Investiţii să ofere reducerea cerinţelor de garantare pentru IMM-uri prin intermediul băncilor participante”.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Aceste cinci bănci sunt instituţii importante de creditare a IMM şi vor avea un rol crucial în sprijinirea antreprenorilor locali prin Iniţiativa pentru IMM. Grupul BEI este angajat ferm în implementarea Iniţiativei pentru IMM şi ne bucurăm să anunţăm, împreună cu autorităţile române, că aceste cinci bănci vor începe foarte curând să ofere finanţări pentru IMM în România. Avem încredere că aceste acorduri vor avea beneficii pe termen lung pentru mediul de afaceri din România”.

Iar comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu a declarat: „Antreprenorii români sunt talentaţi şi afacerile mici româneşti sunt competitive, dar au nevoie de multe ori de un sprijin suplimentar pentru a dezvolta produse inovative, pentru a intra in competiţie pe plan global şi a crea locuri de muncă în ţară. Acesta este şi obiectivul noii iniţiative. Sper ca România să fie un exemplu în Uniunea Europeană şi să convingă şi alte state membre să se alăture Iniţiativei pentru IMM”.

Banca Europeană de Investiţii, banca Uniunii Europene, este instituţia financiară pentru împrumuturi pe termen lung, fiind deţinută de statele membre ale UE şi pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide şi durabile.

Fondul European de Investiţii este parte a Grupului BEI şi este o instituţie specializată în finanţarea de risc pentru IMM. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi microfinanţare care ţintesc în mod specific acest segment al pieţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici