Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor

Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor, ca urmare a retrogradării statului din cauza expunerii faţă de Grecia, a declinului cererii dar şi a creşterii randamentelor cerute de investitori pentru obligaţiuni.

472 afișări
Imaginea articolului Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor

Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Guvernul de la Nicosia nu se confruntă cu probleme legate de finanţarea pe termen scurt şi după multe criterii fiscale este într-o situaţie mai bună decât Grecia, Irlanda sau Portugalia, ţări care primesc ajutor financiar extern.

Creşterea randamentelor pentru obligaţiunile cipriote, de 0,8 puncte procentuale faţă de mijlocul lunii mai, a determinat însă unii analiştii să considere că statul ar putea fi nevoit să ceară un pachet de ajutor financiar pe termen lung.

"Există un risc în creştere ca Cipru să se alăture Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Nu este necesar, dar mulţi indicatori sugerează că Cipru se apropie de a cere ajutor financiar extern", a afirmat David Schnautz, analist la Commerzbank Londra.

Un raport al Commerzbank recomandă investitorilor să nu cumpere obligaţiuni ale Ciprului.

"Opinia mea este că mulţi investitori consideră Cipru ca fiind foarte legat de Grecia şi dacă nu se ating de Grecia nu vor fi interesaţi nici de Cipru", a spus Schnautz.

Obligaţiunile pe zece ani emise de Cipru în februarie anul trecut au fost tranzacţionate joi la un randament de 7%, în creştere de la 6,2% în mai şi 4,2% la mijlocul anului trecut.

În timpul crizei din Grecia, Irlanda şi Portugalia, investitorii au considerat nivelul de 7% al randamentului titlurilor la zece ani ca un semnal al pericolului, întrucât guvernele ar putea fi incapabile să se finanţeze pe termen lung la asemenea costuri.

Cipru reprezintă doar 0,2% din economia zonei euro şi are un necesar brut de finanţare de două miliarde de euro în acest an, sumă foarte mică raportată la programul de 110 miliarde de euro, cu durată de trei ani, aprobat pentru Grecia anul trecut.

Astfel, Uniunea Europeană şi-ar permite cu uşurinţă un pachet financiar de salvare a Ciprului, notează Reuters.

Intervenţia pentru sprijinirea financiară a încă unui stat din zona euro, al patrulea, ar putea cauza probleme pe pieţele financiare evidenţiind modul în care criza datoriilor se poate extinde din cauza faptului că problemele dintrăun stat afectează şi alte ţări.

Cipru a fost retrogradat în ultimele luni de toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Standard & Poor's şi Moody's, întrucât băncile au obligaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro ale statului elen, iar economia este expusă puternic faţă de Grecia prin legăturile comerciale.

La sfârşitul lui mai, Fitch a retrogradat Cipru cu trei trepte, la "A-", cu perspectivă negativă, din cauza pericolului ca o restructurare a datoriei statului elen să forţeze guvernul de la Nicosia să-şi recapitalizeze băncile.

Băncile cipriote au luat măsuri pentru a-şi consolida capitalul în ultimul an, iar Fitch consideră că aceastea sunt "relativ bine poziţionate" pentru a suporta şi pierderi de 50% din obligaţiunile elene.

În România sunt prezente două bănci din Cipru, respectiv Bank of Cyprus şi Marfin Popular Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici