Comerţul en gros a avut anul trecut o creştere de 4,1%, susţinut în special de IT şi telecomunicaţii

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a consemnat anul trecut o creştere cu 4,1%, ca serie brută, datorită avansului de 17,4% la comerţul echipamentului informatic şi de telecomunicaţii şi de 13,5% la cel nespecializat, indică datele INS.

220 afișări
Imaginea articolului Comerţul en gros a avut anul trecut o creştere de 4,1%, susţinut în special de IT şi telecomunicaţii

Comerţul en gros a avut anul trecut o creştere de 4,1%, susţinut în special de IT şi telecomunicaţii

Totodată, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a înregistrat o creştere cu 12,1%, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 6,5%, iar comerţul cu ridicata specializat al altor produse a urcat cu 1,4%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, au avut loc scăderi la comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,3%).

Afacerile din decembrie, au crescut cu 11,7% ca serie brută, în termeni nominali, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţie susţinută de vânzările de echipament informatic şi de telecomunicaţii (+31,3%), de comerţul cu ridicata nespecializat (+24,1%), cel specializat al altor produse (+14%) şi de vânzările produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,5%).

Comerţul en gros de produse alimentare, băuturi şi tutun a generat afaceri mai mari cu 13,2%, cel al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare cu 7,7%, iar activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata şi-au sporit cifra de afaceri cu 2,4%. În schimb, comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri a scăzut cu 10,6%.

Ca serie ajustatăîn funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au crescut cu 10,1% în decembrie 2015 faţă de decembrie 2014.

Comparativ cu noiembrie, comerţul en gros a avut afaceri în creştere cu 1,7%, serie brută, susţinut de avansul comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,6%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,6%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-9,9%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,3%), comerţul bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-1,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-1%), cel al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-0,5%) şi vânzările de alte maşini, echipamente şi furnituri (-0,1%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici