Comisia Europeană alocă 47 milioane de euro României, pentru construirea unui spital regional

  • O sumă de 47 de milioane de euro a fost aprobată de Comisia Europeană (CE) pentru construirea şi dotarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională.
  • CE a anunţat luni că viitorul spital regional va avea aproape 850 de paturi şi va fi dotat cu aparatură medicală performantă care să asigure o calitate mai bună a serviciilor de urgenţă.
  • Spitalul va oferi îngrijire medicală de nivel secundar şi terţiar, dar şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.
1758 afișări
Imaginea articolului  Comisia Europeană alocă 47 milioane de euro României, pentru construirea unui spital regional

Comisia Europeană alocă 47 milioane de euro României pentru construirea unui spital regional

Comisarul european pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, a spus că o calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc aceştia, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE.

„Permiţând tuturor pacienţilor să fie trataţi în servicii adecvate, inclusiv a celor care trăiesc în zone rurale îndepărtate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătăţii, care este important în special în perioada unei pandemii globale”, a spus Fereira.

Noul spital de la Cluj va face parte dintr-o reţea de spitale regionale din România construite pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate din ţara noastră.

De asemenea, proiectul va creşte accesul la sistemul de sănătate pentru locuitorii care trăiesc în mediul rural sau în zone sărace dar va ajuta şi la asigurarea unui diagnostic şi tratament timpurii şi la reducerea ratei deceselor.

„Nu în cele din urmă, spitalul va ajuta la contrcararea exodului medicilor din regiune”, au mai arătat reprezentanţii CE.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi finalizat în 2026.

Ministerul Sănătăţii arăta în septembrie 2019 că Spitalul Regional Cluj, care se construi pe un teren din comuna Floreşti de lângă Cluj-Napoca, va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 metri pătraţi şi un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute, împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele şase centre.

De asemenea, vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital şi o secţie de arşi.

Spitalul clujean va fi construit pe şapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii va exista un heliport H-3, care va găzdui un elicopter, cu cerinţele operaţionale specifice.

Noul spital are la baza conceptul de clădire verde, care presupune o construcţie nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici