Comisia Europeană, îngrijorată că Apple şi Samsung folosesc incorect drepturile de proprietate intelectuală

Comisia Europeană este îngrijorată că Apple şi Samsung, aflate într-un conflict juridic referitor la patente, se folosesc incorect de drepturile de proprietate intelectuală, a declarat marţi comisarul pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

209 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană, îngrijorată că Apple şi Samsung folosesc incorect drepturile de proprietate intelectuală

Comisia Europeană, îngrijorată că Apple şi Samsung folosesc incorect drepturile de proprietate intelectuală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima oară când comisarul antitrust îşi exprimă public îngrijorarea referitoare la disputele în domeniul patentelor din sectorul telefoniei mobile.

Executivul Uniunii Europene a cerut în această lună Apple şi Samsung detalii legate la patentele folosite ca standarde în industria telefoniei mobile.

Ambele companii sunt implicate în 20 de procese care au loc în 10 ţări.

"Am cerut informaţii atât Apple, cât şi Samsung, dar nu am primit încă răspunsuri. Trebuie să analizăm situaţia, pentru că drepturile de proprietate intelectuală pot fi folosite pentru distorsionarea concurenţei", a spus Almunia.

El a arătat că problemele există în special în sectorul IT, dar nu numai.

"Apple şi Samsung reprezintă doar unul dintre cazurile în care drepturile de proprietate intelectuală pot fi folosite ca instrument pentru restricţionarea concurenţei", a adăugat comisarul.

Potrivit analiştilor, companiile pot obţine un avantaj în faţa companiilor rivale prin interzicerea, în justiţie, a comercializării produselor acestora.

Tableta Galaxy fabricată de grupul sud-coreean Samsung este principalul produs concurent al iPad, fabricat de Apple.

Apple mai este implicată în procese legate de pantente cu compania HTC din Hong Kong şi cu compania americană Motorola.

Comisia Europeană poate amenda companiile cu până la 10% din cifra de afaceri în cazul încălcării legislaţiei antitrust.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici